Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vojna medzi susedmi pre dieťa s ťažkým autizmom. Zasahovať musí neustále polícia
Zdielať na

Vojna medzi susedmi pre dieťa s ťažkým autizmom. Zasahovať musí neustále polícia

NOVÉ ZÁMKY / Do bytu rodiny s dieťaťom s ťažkou formou autizmu v Nových Zámkoch, začala chodiť polícia. Hliadku opakovane volajú susedia, ktorí bývajú nad nimi. Prekážajú im zvuky a búchanie zo spodného bytu.

"Problém u nás začal s týmto písmenkom: „A“. Ona vydáva len takéto zvuky a susedom to vadí," povedala Erika, matka autistického dieťaťa. 10-ročná autistka Lea žije so svojimi rodičmi v mestskom nájomnom byte. Dievčatko nerozpráva, navštevuje špeciálnu školu. Tá je ale teraz zatvorená, ako všetky ostatné. "Áno, je to počuť, keď ej otvorená aj vyklápačka. Ako nechodí do školy sa to zhoršilo," zhodnotila Erika.

Susedia na rodinu s ťažko chorým dieťaťom neustále volajú políciu

Uplynulé dva mesiace opatrení zhoršili vzťahy medzi susedmi. Obe rodiny si už nevedia prísť na meno. Teraz dokonca do bytu Leiných rodičov poslali viackrát políciu, štátnu, aj mestskú a dokonca aj sociálku. "To nie je normálne, aby som ja každý druhý deň otvárala polícii, ktorá príde sem a povedia mi len, že nie je to na zápis," skonštatovala Erika.


"Sťažovali sa na to, že ich vyrušujú zvuky, ktoré vychádzajú z bytu od suseda," povedal náčelník mestskej polície Jozef Tököly. "Ja sa to snažím prekonať, ale horšie je to pre malú. Ona ako náhle tu zbadá iné osoby, ona začne takto vyvádzať, ja som dokopaná, dobitá, aby som ju udržala," prezradila Erika. "Kým vládzem, do žiadneho ústavu nepôjde," povedala Erika.

"Riešili sme to ústne, osobne, pekne, škaredo. Nič nepomáha, my tu chránime svoje deti," zhodnotili susedia. "Suseda vedľa povedala, že ona Leušku nepočula ani raz. A to býva vedľa a suseda nad nami povedala, že toto nie je autizmus, ale rozmaznanosť," povedal Lein otec Milan.

Leina mama má strach, aby nedostali výpoveď z mestského bytu. Nevie, kam by sa podeli. "Mestu Nové Zámky nebola doručená žiadna oficiálna sťažnosť na túto rodinu, resp. na výchovu tejto maloletej osoby," uviedol Gabriel Závodský z MsÚ Nové Zámky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy