Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spor spoločností Nexis a Chemes je zažehnaný. Vyše 400 ľudí nepríde o prácu
Zdielať na

Spor spoločností Nexis a Chemes je zažehnaný. Vyše 400 ľudí nepríde o prácu

HUMENNÉ / Po mesiaci hádok to už vyzeralo tak, že vláknarskej firme v Humennom nadobro odzvonilo a že 400 živiteľov rodín ostane na dlažbe. Po polnoci však prišla dlho očakávaná správa. Znepriatelené firmy sa dohodli a Chemes vláknarom ráno o ôsmej začal dodávať všetky potrebné energie. Nexis už zapája technologické celky a namiesto ohláseného hromadného prepúšťania ľudia v pondelok nastupujú do práce.

"Je to radostná správa po mesiaci, keď som počúval, ako sa to nedá, ako to nejde
aj som sa modlil,"
 vyhlásil predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský. Rokovania trvali dlhé hodiny. Napokon to predsalen vyšlo. Krátko po polnoci firmy podpísali dohodu. Mediátorom bol predseda hospodárskeho výboru Národnej rady. Podľa jeho slov sa obe strany dohodnúť chceli, no spoločnú reč nachádzali ťažko. "Existuje zmluva, na základe ktorej to bude fungovať, kde je dohoda o cenách, objemoch, termínoch, spôsobe fungovania, " dodal.


"Už dnes od 8:00 naši technici začínajú spúšťať naše technologické zariadenia," povedal výkonný riaditeľ Nexis Fibers Ján Kučeravý. Zmluva platí do konca roku 2021. Každá strana musela ustúpiť a každá je tak trochu nespokojná. Podľa primátora Humenného to bola jediná šanca, ako ten stav zastaviť."Prijali sme kompromisné riešenie aj my, spravili sme to kvôli 400 zamestnancom Nexisu," informoval predseda predstavenstva Chemes Vladimír Skoupil.

Hromadné prepúšťanie 400 ľudí bude z úradu práce stiahnuté. Od pondelka môžu zamestnanci opäť nastúpi do práce.


Všetky problémy ale zažehnané nie sú. Policajný vyšetrovateľ má na stole trestné oznámenie pre údajné vydieranie. O dohode ho budú informovať, no to vyšetrovanie nezastaví. Vziať späť oznámenie možné nie je. Firmy v rokovania budú pokračovať a majú aj víziu ďalších vzťahov. "Spoločnosť Nexis sa chce osamostatniť, kúpiť si pozemky, niektoré energie si vyrábať sama, čiže tam budú smerovať ďalšie rokovania," tvrdí Kremský.


Práve fakt, že v priemyselnom parku energie dodáva a vyrába iba Chemes, prešetruje Protimonopolný úrad pre možné zneužitie dominanstného postavenia. A firmy už teraz potvrdili, že sa stretnú na súde. Každá si chce uplatiť škody, ktoré pri odpojení od energií vznikli. Nexis hovorí o milióne a pol, Chemes sumu neprezradil. "Nie, prečo, vojna netrvá, my sme sa dohodli na nejakých podmienkach," dodal Skoupil."My si dáme teraz pokoj zbraniam na zopár dní, k týmto veciam sa nebudeme vyjadrovať," oznámil Kučeravý.

Zamestnanci pred pár vyjadrili ostrý nesúhlas vo forme štrajku. Takto  to na mieste vyzeralo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy