Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výnimočné projekty v spoluprácí s nadáciou J&T: Rodinám v núdzi poskytli pomoc, nielen finančnú
Zdielať na

Výnimočné projekty v spoluprácí s nadáciou J&T: Rodinám v núdzi poskytli pomoc, nielen finančnú

ŽILINA / Pre rodiny, ktoré sa ocitli v núdzi, sú veľmi dôležité peniaze, ale pomoc potrebujú aj v inej forme. A práve preto ľudia, ktorí sa zaoberajú ich problémami, prichádzajú stále s novými nápadmi.

V Žilinskom kraji spustili dva projekty, vďaka ktorým rodiny v ťažkej životnej situácii môžu zadarmo využívať služby psychológov, právníkov, či sociálnych pracovníkov. "Tak ako nestačí finačná pomoc, nestačí ani pomoc jednej zložky. Je dôležité, aby organizácie, či už verejní alebo neverejní poskytovatelia spolu pracovali. A toto sa nám podarilo," vyjadrila sa Alena Jenčová Alscherová, nadácia J&T.

" V rámci projektu, ktorý ukončujeme, sme mohli pomôcť 174 rodinám," poznamenala Jana Braciniková, NÁRUČ – pomoc deťom v kríze.  "Vďaka tomuto projektu sme pomohli šiestim mamičkám a 42 deťom, ktoré keby sme im pomoc neposkytli, skončili by v detských domovoch," uviedla Adriana Fontányiová, Dom nádeje v Martine. 

Podľa odborníkov je nesmierne dôležité, aby pri pomoci takýmto rodinám boli združené viaceré organizácie, ktoré potom spolu majú lepšiu šancu o nápravu krízovej situácie. "Pracujeme s rodinami so zdravotným postihnutím , ktoré majú dieťatko vo veku 0 až 7 rokov, kde to dieťatko má nejaké zdravotné postihnutie alebo problém vo vývine," vysvetlila Martina Giertlová, Centrum včasnej intervencie. 

"Na projekty bolo rozdelených cez 700 tisíc eur, pričom takmer 400 tisíc eur išlo z projektu efektívnej verejnej správy," dodala Alena Jenčová Alscherová, nadácia J&T.  Celkovo takúto komplexnú pomoc využilo už vyše tisíc rodín zo Žilinského regiónu, ale i z Kysúc či Turca a najnovšie aj z Oravy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy