Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Živitelia sa bijú o prácu. Do Humenného prišla Remišová a Kremský
Zdielať na

Živitelia sa bijú o prácu. Do Humenného prišla Remišová a Kremský

HUMENNÉ / Demonštrácie v uliciach, protesty pred mestským úradom aj zablokovanie brány v priemyselnom parku. O napätej situácii v Humennom sme Vás informovali niekoľkokrát. S cieľom vyriešiť spor znepriatelených firiem prišli na východ Slovenska vicepremiérka Veronika Remišová aj predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský. Ohrozených je 400 pracovných miest. A nie je to pre koronakrízu.

Demonštrácie v uliciach Humenného či blokovanie brány priemyselného parku. Aj takto sa živitelia rodín bijú za prácu. Hromadné prepúšťanie 400 zamestnancov vláknarskej firmy s koronakrízou nesúvisí. Spory medzi znepriatelenými firmami sú dlhoročné.

"Chemes nerešpektuje rozhodnutie súdu, nechce dodávať energie Nexisu. Nexis zas že pri reštruktúre nezaplatila to, čo zaplatil mala," povedal premiér Igor Matovič. Keď Chemes ako dodávateľ energií vláknarskej firme napriek zákazu súdu priškrtil kohútik, pre stroje a ľudí práca skončila. Firmy sa sporia pre ceny a platby za energie.

"Zjednotili sme sa na bodoch aktuálnej zmluvy, o dodávke energií, o cenách a objemoch," uviedol predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský.

"Je to životaschopná firma, dokáže vyrábať a predať. Platí na Slovensku dane, je našou povinnosťou, aby sme zaručili vymožiteľnosť práva a právny štát," hovorí vicepremiérka Veronika Remišová. Premiér požiadal ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, aby do pondelka vypracovala návrh rýchlej zmeny zákona.

"Prestáva ma to baviť pozerať na to, že niekto ignoruje rozhodnutie súdu a stavia sa nad zákon. Urobíme razantný krok, aby sme urobili poriadok v Humennom," dodáva Matovič.

"K tomu hľadáme aj legislatívne riešenie, aby sa skutočne neoplatilo prenajímateľom v tejto dobe špekulovať a rešpektovali rozhodnutia súdov," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "V tomto regióne by to znamenalo obrovský problém, ak by 400 ľudí prišlo o prácu," povedal primátor mesta Humenné Miloš Meričko."Veríme, že k obnoveniu dodávok energií dôjde najneskôr od budúceho týždňa," dodáva Remišová.

Verili, že dobré správy o uzatvorení dohody povedia okolo obeda či najneskôr podvečer, no ešte sa tak nestalo. Kremský navyše naznačil , že dohoda nemusí znamenať zažehnanie problémov. "Ak sa to aj dnes podarí, ešte bude veľa príležitostí, kde to môže stroskotať," povedal Kremský. Zamestnanci tak majú istotu iba v tom, že je to všetko naďalej neisté.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy