Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Orezávanie stromov v Prešove poriadne rozhnevalo ľudí. Na zemi našli popadané vtáčie mláďatá
Zdielať na

Orezávanie stromov v Prešove poriadne rozhnevalo ľudí. Na zemi našli popadané vtáčie mláďatá

PREŠOV / Orezané stromy na jednom z prešovských sídlisk nahnevali niektorých obyvateľov. Po práci robotníkov našli miestni na zemi popadané vtáčie mláďatá a jedného operenca uhynutého. Mesto i firma, ktorá orez stromov robila odmietajú neodborný postup.

Ak keď mnohí žiadali o ich orezanie už dlhšiu dobu, iní teraz hromžia, že to bol neodborný zásah. Po orezávke stromov našli na zemi popadané mláďatá a jeden operenec už nejavil známky života.

Podľa nami osloveného ornitológa by sa mali stromy v hniezdnom období najprv nechať obhliadnuť odborníkom, či na nich nie sú nejaké hniezda. Ak by sa aktívne hniezdo našlo, je nutné ho napríklad preložiť na iný blízky strom ale ponechať ho v danej lokalite.

Podľa stanoviska mesta bol orez vykonávaný obzvlášť citlivo, vraj preto trval až dva dni. Vtáčie hniezda, ktoré boli identifikované boli podľa nich ponechané v korune stromu, a preto mesto aj dodávateľská firma vylučujú, že k poškodeniu hniezda došlo pri oreze. Nahnevaní obyvatelia kontaktovali aj políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy