Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hranice sa otvárajú, no každá krajina má svoje pravidlá. Na vlastnej koži sme vyskúšali, aké to je, dostať sa do Maďarska
Zdielať na

Hranice sa otvárajú, no každá krajina má svoje pravidlá. Na vlastnej koži sme vyskúšali, aké to je, dostať sa do Maďarska

SLOVENSKO/MAĎARSKO / Pokus štábu TV JOJ dostať sa do Komáromu v Maďarsku sa skončil na hraničnom moste – aj keď už na maďarskej strane Dunaja. O slovenskom formulári na 24-hodinové prekročenie štátnej hranice síce maďarská polícia informovala domácich novinárov, ale policajtov na hranici nie. No vďaka formuláru po návrate z krátkej cesty nemuseli ísť do štátnej karantény u nás.

Vytlačiť formulár o prekročení štátnej hranice zo stránky Ministerstva vnútra a vyplniť ho. Takto sa začínal pokus dostať sa zo Slovenska do Maďarska. Na hranici nám ho potvrdila ochotná policajtka a pribalila aj rady. "Pri ceste do okolitých krajín si musia naši občania najskôr preveriť, či spĺňajú podmienky vstupu," vyjadril sa  hovorca ministerstva zahraničných vecí SR Juraj Tomaga.


Hovorca maďarskej polície nás včera informoval, že sa s takýmto tlačivom vo štvrtok dostaneme cez maďarskú políciu na maďarskú stranu. Ako odpoveď na priamu písomnú otázku, či naozaj môžeme na 24 hodín vo štvrtok vstúpiť do Maďarska, nám zaslal link na video, v ktorom informoval novinárov o zmenách s cestovaním na Slovensko od 21. mája.

"Od 21. mája budú v súvislosti s cestovaním na územie Slovenska nasledovné zmeny. Tie osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku, ak ich pobyt nepresiahne 24 hodín, môžu podľa opatrení slovenskej strany prejsť hranice 8 krajín, vrátane Maďarska a môžu cestovať späť na Slovensko, tak že nemusia ísť do 14 dňovej karantény," uviedol hovorca Maďarska Róbert Kiss.

Do Maďarska sme sa síce dostali, ale len po policajnú hliadku. "Toto realizuje slovenská vláda, my ešte nie. S týmto sa ešte do Maďarska nedostanete. Tak by som vás poprosil, aby ste sa otočili späť," povedal policajt z Maďarska. Zbytočne sme sa odvolávali na odpoveď hovorcu maďarskej polície a link na spomínanú tlačovku. "Mohol to povedať, my sme na to nedostali žiadne usmernenie," dodal policajt.

Podobne vo štvrtok skončili viacerí – na poisťovňu, nákupy, či vybavenie daňovej povinnosti u našich južných susedov tak musia ešte počkať. Keďže sme prekročili štátne hranice Maďarska, sme zvedaví, či nás s týmto dokumentom pustia domov aspoň naši policajti bez toho, aby sme museli do štátnej karantény.
"Môžete ísť naspäť," povedal jeden zo slovenských policajtov.

Hranice sa otvárajú, no každá krajina má svoje pravidlá

Možnosť vycestovať zo Slovenska do ôsmich blízkych štátov na 24 hodín je od rána realitou. Každá krajina má však svoje pravidlá, ktoré sú pomerne prísne. O nákupoch v Rakúsku, turistike v Poľsku či výletoch do Česka môžeme zatiaľ stále len snívať. Viac sa dozviete v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy