Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zaujímavosti zo súdnej siene: Takto rozlíšite sudcov od prokurátorov či obhajcov
Zdielať na

Zaujímavosti zo súdnej siene: Takto rozlíšite sudcov od prokurátorov či obhajcov

BRATISLAVA / Od minulého týždňa poznáme novozvoleného predsedu Najvyššieho súdu. Stal sa ním Ján Šikuta. Do funkcie ho v stredu vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová. Dlhoročný sudca bude napriek novej funkcii pojednávať aj naďalej, a to v talári s fialovým lemom. Tieto farebné detaily v pojednávacej miestnosti tiež rozlišujú sudcov od prokurátorov, či obhajcov.

Ján Šikuta pôsobil na Európskom súde pre ľudské práva a od roku 2015 sedí aj na Najvyššom súde. Za jeho predsedu ho zvolili 12-timi hlasmi zo 17-tich. "Pre mňa sa nič nemení, aj naďalej budem pojednávať v talári s fialovým lemom," uviedol novozvolený predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta. Talár sudcu je symbolom nezávislosti, nestrannosti, určitého nadhľadu pri rozhodovaní. Zároveň je symbolom ešte z čias stredoveku, keď sa nosili napríklad kráľovské plášte. "Pretože v stredoveku panovníci a najvyššia šľachta boli zároveň aj sudcovia, čiže ten talár tak symbolicky vychádza zo stredovekých kráľovských plášťov," objasnila etnologička Katarína Nadaská.

Taláre začali byť úradným odevom sudcov, prokurátorov či advokátov od roku 1904. Aby bolo v súdnej sieni jasné, kto je kto, okrem miesta sedenia ich odlišovali aj lemy na čiernych talároch. Taláre sudcov, ktorých máme aktuálne na Slovensku v službe viac ako 1200 majú fialový lem, viac ako 900 prokurátorov nosí talár s rubínovo červeným lemom a advokátov - obhájcov, ktorých je v advokátskej komore zapísaných viac ako 5 300 odlišuje modrý lem talára.

Jediní sudcovia, ktorí sa výzorom svojho talára odlišujú od iných sudcov, sú sudcovia Ústavného súdu. Tí nosia červený lem talára aj s golierom, pričom ich na krku zdobí aj hrubá zlatá reťaz. "V určitých krajinách - najmä v západnej Európe sa nosia parochne, maľujú sa sudcovia, prispôsobujú, aby do určitej miery zmenili podobu. A tým pádom najmä v tých trestných veciach, aby toho páchateľa naviedli na inú stopu, v prípade, že by sa chcel za rozhodnutie pomstiť," vyjadril sa sudca Najvyššieho súdu Peter Paluda.

"Predsa len trestní sudcovia súdia veľmi vážne kauzy. Tak to, že sú tam určité obavy a strach o svoj život je úplne pochopiteľné," skonštatovala Nadaská. Na povestné kladivko v rukách sudcu na Slovensku zabudnite. Jeho používanie nielen pri vyhlasovaní rozsudku sa totiž v praxi uchytilo len v americkej justícii či v Anglicku. "Aj keď teda za určitých okolností by to mohlo spôsobiť ten poriadok, ukľudnenie v súdnej sieni. Je to otázka zvyku, u nás takýto zvyk nie je," povedal Paluda. "To kladivko tam zostalo ako taký pozostatok minulosti v tom, že keď ním sudca vlastne klepne, tak ten rozsudok je daný," dodala Nadaská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy