Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matka z východu Slovenska sa už viac ako rok nevie dostať k dcére. Jej expartner zobral dieťa do Ruska
Zdielať na

Matka z východu Slovenska sa už viac ako rok nevie dostať k dcére. Jej expartner zobral dieťa do Ruska

SLOVENSKO/RUSKO / Prípad mladej mamičky z východného slovenska, ktorý televízia JOJ pozorne sleduje, už prekračuje hranice Európskej únie. Viac ako rok sa nevie dostať k dcére. Tú má zatiaľ v starostlivosti otec, ktorý zrejme nerešpektuje súdne rozhodnutie a matke údajne bráni v styku s dcérou. Žena má vážne obavy z toho, že dieťa už neuvidí. Nachádza sa totiž v Rusku. A preto požiadala o pomoc Centrum pre medzinárodnú právnu ochranu detí a tiež Ministerstvo zahraničia.

​Ľubomíra už vo februári verejne informovala o tom, že styk s dcérou jej bol zmarený zo strany otca už 175-krát. Keď sa v tomto týždni osobne vybrala na ministerstvo zahraničných vecí, zmarených pokusov o kontakt s dieťaťom prekročilo hranicu neuveriteľných dvoch stoviek. A zrejme stav bude ešte fatálnejší. "Môj manžel odišiel do zahraničia s našim dieťaťom bez môjho súhlasu. Obávam sa, že požiada o ruské štátne občianstvo, nakoľko má takúto možnosť," vyjadrila sa matka maloletého dieťaťa Ľubomíra H.

Zúfalá žena preto hľadá pomoc v rezorte diplomacie aj cez Centrum medzinárodnoprávnej ochrany detí. "Matka sa na nás obrátila písomne o pomoc. Žiadosť sme zaevidovali a zaslali kolegom do Ruskej federácie. Čakáme teraz ako zareagujú oni," vyjadrila sa Andrea Cisárová, CIPS MPSVR SR. "Rezort diplomacie venuje pozornosť každej žiadosti o konzulárnu asistenciu, s ktorou sa na nás obracajú naši občania," uvádza sa v stanovisku MZV SR.

Situácia, v ktorej sa matka ocitla po tom, ako nastali medzi rodičmi nezhody, sťahuje na seba pozornosť aj preto, lebo do prípadu sa postupne zapájajú viaceré štátne inštitúcie. Pre aktuálny stav TV JOJ oslovila so žiadosťou o informácie aj Slovenskú akadémiu vied a Ministerstvo školstva. To, že dieťa je mimo Slovenska totiž môže mať s menovanými inštitúciami minimálne nepriamu súvislosť.

Otec dievčaťa pracuje v štátnej inštitúcii od roku 2015 čerpá neplatené voľno údajne pre študijno-pracovný pobyt v Rusku. Na odpovede SAV a ministerstva školstva zatiaľ čakáme. Otec dieťaťa na otázku, či sa matka oprávnene obáva, že dcéru dlhodobo neuvidí a či vôbec, nedopovedá. Údajne nevie, že slovenské úrady začínajú konať vo veci žiadosti matky o návrat dieťaťa na Slovensko. "Pokiaľ sa na mňa niektorá z inštitúcií, o ktorých tvrdíte že vo veci konajú obráti, poskytnem im všetku potrebnú súčinnosť, na ktorú budem vyzvaný," reagoval otec dieťaťa. Ľubomíra zatiaľ márne hľadá efektívnu pomoc. Aj preto sa okrem ďalších rezortov obrátila na ministerstvo vnútra.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy