Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Uvoľní sa už aj štvrtá fáza? Podľa ministra zdravotníctva niektoré obmedzenia už stratili zmysel
Zdielať na

Uvoľní sa už aj štvrtá fáza? Podľa ministra zdravotníctva niektoré obmedzenia už stratili zmysel

BRATISLAVA / Všetci už netrpezlivo čakáme, kedy sa dostaneme do štvrtej - poslednej fázy uvoľnenia opatrení. Bude to zajtra? Čísla infikovaných ľudí sú priaznivé. Podľa ministra zdravotníctva niektoré obmedzenia už stratili zmysel. Rozhodujúci však bude názor odborníkov.

"Naozaj podľa všetkého nás čakajú zajtra radikálnejšie uvoľňovacie opatrenia, na ktoré táto krajina čakala a zaslúži si ich," naznačil minister zdravotníctva Marek Krajčí. "V záujme nás všetkých celej vlády je, aby sa život, čo najrýchlejšie vrátil do normálu," povedala Veronika Remišová. 

"Tu by som naozaj chcel poprosiť, keby tie informácie prišli, čo najskôr, veľmi jasné, konkrétne usmernenia a s dostatočným časovým predstihom," poznamenal expremiér Peter Pellegrini. 

Šéf rezortu zdravotníctva vidí situáciu v súvislosti s pandémiou priaznivú až natoľko, že chce zajtra navrhnúť aj zrušenie 14 dňovej karantény pred operáciou. Okrem toho vidí už aj nutnosť vrátiť chod celého zdravotníctva do pôvodných koľají.

"To bude veľmi potrebné pretože stále pretrváva určitý strach, určité obavy. Aj na strane lekárov, aj na strane pacientov. Musíme rozptýliť tieto obavy," uviedol Krajčí. Zdravotníctvo by ale naďalej fungovalo za použitia ochranných prostriedkov. Detaily uvoľňovania opatrení už ale minister prezradiť nechcel. "Zasadne ešte konzílium expertov a my budeme rešpektovať ich názory. Nie je opodstatnené v súčasnosti naozaj mať určité opatrenia, ktoré už stratili zmysel," dodal Krajčí. 

Posledné slovo v tejto veci dajú odborníci a experti. Profesor Krčméry si ale tiež vie predstaviť, že od zajtra začne návrat k normálu. "Ale ak by niekto považoval za normu, že zahodí rúško do koša, tak si myslím, že lepšie ako hodiť rúško do koša, je vložiť ho do vrecka. A počítať s tým, že ho v decembri alebo vo februári znova vytiahneme," uviedol odborník Vladimír Krčméry. 

Silnou témou v súvislosti s pandémiou je aj stav našej ekonomiky. Guvernér Národnej banky totiž upozorňuje, že sa už nachádza v červených číslach. Posledná prognóza hovorila o jej možnom prepade okolo 9 percent na ročnej báze. Teraz už hrozí prepad v dvojcifernom čísle. "Nechcem predbiehať, ale možno by sme sa mali pripraviť aj na takýto možný scenár. Bohužiaľ, čísla za prvý štvrťrok naznačujú, že by to mohlo byť ešte trocha horšie," uviedol Peter Kažimír. 

Situácia je naozaj vážna. Tie čísla nie sú vôbec priaznivé. Preto bude veľmi dôležité, aby zdravé verejné financie boli otázkou národnej cti. A tou súčasťou je boj proti korupcii. "Žiaľ, táto vláda nemá plán pre ekonomiku. Tie opatrenia, ktoré prináša, sú nedostatočné. A preto vnímam, že ekonomika bude mať vážny problém na jeseň," myslí si bývalý minister hospodárstva Peter Žiga. 

Za zlým stavom ekonomiky podľa Veroniky Remišovej stojí aj to, aký finančný balík zanechala súčasnej vláde tá predchádzajúca: "Keby sme hospodárili s prebytkom, tak dnes máme oveľa väčšiu rezervu, z ktorej by sme mohli míňať."

"Ja kritizujem hlavne pomalosť, komplikovanosť a veľkú slabosť tej ekonomickej pomoci. Preto vláde už nič iné neostáva, len čo najskôr tým firmám povoliť uzdu," dodal Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy