Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lekári strpčujú život pendlerom, aj po uvoľnení opatrení odmietajú vyšetriť ich deti
Zdielať na

Lekári strpčujú život pendlerom, aj po uvoľnení opatrení odmietajú vyšetriť ich deti

SLOVENSKO/RAKÚSKO/MAĎARSKO / Rodičia detí z pohraničných dedín sú už v týchto dňoch viac než zúfalí. Viacerí slovenskí lekári totiž aj po uvoľnení prísnych protipandemických opatrení odmietajú vyšetriť ich deti. Dôvodom je ich pobyt - teda to, že žijú v napríklad v maďarskej Rajke alebo v rakúskom Kittsee. Tento stav potvrdila aj členka krízového štábu Elena Prokopová, a preto pripravili lekárom isté usmernenia.

"Toto už musí skončiť! Myslela som si, že už máme vyriešené to, že naše deti nemôžu chodiť k lekárom do BA, ale, žiaľ, asi to tak nie je. Práve mi volali z rizikovej ambulancie, či môžeme prísť tento týždeň. Keď zistili, že sme z Rajky, tak že nič. Že majú nariadenie nás nebrať, lebo sme z HU. Je toto normálne?" pýta sa matka detí z Rajky. 

Rodičia z pohraničných oblastí do 30 km sa sťažujú, že pri ich diálogu s pediatrom nastal problém vo chvíli, keď odpovedali na otázku, odkiaľ sú. Tvrdia, že následne pediater zmenil postoj so slovami, vás nemôžem prijať. "Čo máme akože robiť, keď v Maďarsku nás neošetria, na Slovensku nás neošetria. Napriek tomu, že si platíme zdravotné poistenie, dane, odvody na Slovensku," poznamenala Nikoleta, mamička z Rajky. 

Bránia sa petíciou 

Aj preto je už v obehu petícia za uvoľnenie nariadení pre nependlerov žijúcich v pohraničí. "Dostali sa mi takéto podnety aj mne. Ja si nemyslím aj doteraz, že ich mal pediater odmietnuť. Lebo tam to bolo vyslovene napísané systémom, že musí individuálne zvážiť riziko," reagovala členka krízového štábu Elena Prokopová. 

"Nemali by odmietať deti. Rodič môže požiadať o výnimku na ministerstvo zdravotníctva. By mu mala byť udelená bez problémov, lebo tam nie je dôvod, prečo nie," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Nejde o prvý prípad 

Nepríjemnú situáciu ale zažila aj rodina z Rajky počas ich pobytu u starých rodičov na Slovensku. Ich malý synček sa náhle dusil. "Robili sme všetko možné preto, aby sa nedusil. Nakoniec to skončilo v stave, že bol celý modrý, šedý, doslovne ako gumená bábika, nehýbal sa," opísal situáciu otec synčeka Viktor. 

Po príchode sanitky do domu prišiel lekár, ktorý okamžite zisťoval, kde boli posledné dni. Viktor tvdí, že akonáhle uviedol, že boli pred par dňami v Rajke, lekár zmenil správanie."Automaticky dostal blok a už sa začal správať ku mne arogantne. Kukal na mňa ako na nejakú podradnú rasu. Absolútne prestal robiť svoje povinnosti skrz podávania zdravotnej starostlivosti pre nášho malého. Zavŕšil to slovami, že on je živnostník, že či má ísť on na 12 dní do karantény, kvôli takým nezodpovedným ľuďom ako som ja," dodal Viktor. 

Členka krízového štábu sa voči takémuto správaniu vyhradila

Podľa členky ústredného krízového štábu a pediatričky Eleny Prokopovej jednoznačne v práve sú rodičia detí z pohraničia. Tvrdí, že pediatri u nás by ich mali brať rovnako ako deti žijúce na Slovensku.

Teraz je už podľa odborníčky riziko nízke, preto odmietanie týchto detí nepovažuje za adekvátne. Jedno usmernenie o tom už vyšlo. Teraz pripravuje detailnejšiu verziu. "Prepisujem metodické usmernenie. Čiže nebudú rizikovejšie len preto, že bývajú za hranicami. Môže sa očkovať, je to ok. Ale aby to bolo úplne jasné, preto ho prepisujem," skonštatovala Prokopová. 

"Určite náš tím robí všetko preto, aby to bolo čím skôr zakomponované," ubezpečila Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy