Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V žehrianskej osade sa začala ďalšia etapa vojenskej operácie Karusel, spustili plošné testovanie osadníkov
Zdielať na

V žehrianskej osade sa začala ďalšia etapa vojenskej operácie Karusel, spustili plošné testovanie osadníkov

ŽEHRA / V žehrianskej osade sa dnes začala ďalšia etapa vojenskej operácie Karusel, ktorá bude trvať tri dni. Zdravotníci ozbrojených síl spustili celoplošné testovanie obyvateľov osady. Rozdelili ju na tri sektory. Štvrtým sektorom je novovzniknuté karanténne mestečko pre pozitívne testovaných.

Do karanténneho mestečka vedľa osady pribúdali obyvatelia od skorého rána. Ide o pozitívne testovaných a ich blízkych. To sa aj podarilo, popoludní nás člen krízového štábu Peter Pollák informoval o úspešnom presťahovaní všetkých do dnes dvadsiatich piatich nakazených aj ich príbuzných.

V mestečku slúžia aj vojaci. "Vyčlenené vojačky a vojaci v priestore plnia asistenčné úlohy v prospech policajného zboru. Okrem iného monitorujú dodržiavanie karanténnych opatrení," priblížila Mária Chasníková zo Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky. 

Testovanie, ktoré sa v pondelok začalo, je pre miestnych obyvateľov dôležité. Jeho výsledky totiž rozhodnú o postupnom otvorení alebo neotvorení jednotlivých častí osady.

V pondelok otestovali vyše tristo osadníkov. Bez ich spolupráce by to nešlo, preto museli v osade šíriť osvetu. "Aby pochopili, že je to pre ich dobro. Že ide o to pokúsiť sa čo najrýchlejšie otvoriť to miesto, oddeliť chorých od zdravých," poznamenal Andrej Belák, expert pre verejné zdravotníctvo organizácie Zdravé regióny. 

"Máme aj pediatrov, ktorí budú testovať deti. Zatiaľ ten záujem o testovanie je dobrý," uviedol Peter Pollák. "Dúfam, že budeme čím skôr otvorení, lebo potrebujeme byť otvorení, nemôžeme byť stále zavretí," reagujú obyvatelia v osade. 

Testovanie sa v osade bude diať až do stredy. Robia im PCR, teda výterové testy. Krízový štáb je pripravený aj na možnosť, že sa kapacita karanténneho mestečka naplní. To ma priestor pre 100 ľudí. 

"Žehra je považovaná v podstate za jedno z epicentier Covidu-19 na Slovensku. V prípade, že bude viacero pozitívnych ľudí, tak sme pripravení ich premiestňovať do karanténneho mestečka alebo do karanténneho zariadenia, ktoré už je dnes pripravené," vysvetlil Pollák. 

Výsledky z pondelkového testovania by mali byť známe do stredy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy