Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Teplým dňom odzvonilo. V utorok zažijeme teplotný šok
Zdielať na

Teplým dňom odzvonilo. V utorok zažijeme teplotný šok

BRATISLAVA / Po teplej noci, za ktorej teploty by sa nemusel hanbiť ani júl, sa začína na západe objavovať viac oblakov a začína aj fúkať. V pondelok bude počasie pod vplyvom prehlbujúcej sa brázdy nízkeho tlaku vzduchu, ktorá sa bude tiahnuť celou Európou, od Škandinávie až po Pyrenejský poloostrov. V nej bude uložený výrazný studený front. Za ním k nám doslova vpadne studený, pôvodom arktický vzduch, ktorý teploty razantne ochladí.

Pondelok bude postupne s pribúdajúcou oblačnosťou a miestami sa objavia prehánky, ojedinele aj búrky. Vyvrcholí k nám prúdenie veľmi teplého a aj vlhkého vzduchu, bude teda veľmi teplo. Pondelkové maximálne teploty sa budú pohybovať od 23°C do 29°C. Bude však silno veterno. Vietor južných smerov bude mať priemernú rýchlosť do 40 km/h, v nárazoch miestami až okolo 70 km/h.


V noci na utorok cez naše územie začne prechádzať spomínaný studený front. Bude zamračené a od severozápadu začne pršať, nad ránom postupne od asi 600 m snežiť. "Takže ráno na Kysuciach, Orave, v Turci, ale aj na Liptove môže byť vrstva ťažkého mokrého snehu. Zrážky budú prevažne v severnej polovici krajiny, na juhu a juhozápade ich bude málo," informovala meteorologička Miriam Jarošová.

Citeľne sa ochladí

Maximálna teplota bude od 6°C do 8°C na severe, dolu na juhu - najmä na juhu stredného Slovenska do 17°C. Silný vietor od severozápadu, v nárazoch okolo 70-75 km/h bude ešte umocňovať pocit chladu. "Za studeným frontom sa rýchlo rozšíri výbežok vysokého tlaku vzduchu, ktorý prinesie v stredu ráno do dolín a kotlín mráz, ale prízemný mráz sa môže vyskytnúť aj v nížinách Slovenska," dodala Jarošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy