Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rybárskemu zväzu na Záhorí odplávalo 800 000 eur. Po roku a pol trvajúcej kauze rybári pochybujú o dobrom vyšetrení
Zdielať na

Rybárskemu zväzu na Záhorí odplávalo 800 000 eur. Po roku a pol trvajúcej kauze rybári pochybujú o dobrom vyšetrení

SLOVENSKO / Prípad sprenevery v Slovenskom rybárskom zväze na Záhorí nie je vyriešený ani po takmer roku a pol. Vedeniu doslova odplávali státisíce eur. Predsedu miestnej organizácie však namiesto odstúpenia povýšili a stal sa jedným z členov Prezídia a Rady Slovenského rybárskeho zväzu.

Polícia ešte počas januára minulého roka prijala trestné oznámenie, ktoré sa týka podozrenia zo sprenevery peňazí v Slovenskom rybárskom zväze Záhorie.

Podľa zdroja z prostredia rybárov malo ísť o problém s povolenkami na lov rýb. Aj napriek tomu, že štatutári tejto organizácie na Záhorí tvrdili, že majú 2000 členov, ceniny, ktoré im posielalo žilinské ústredie, mali predať až 3 tisíckam osôb. Cena za jedno povolenie na rybolov na celý rok sa môže vyšplhať približne na 120 €.


Pochybný predaj cenín mal podľa našich informácií prebiehať aspoň 10 rokov. Spreneverená suma mala preto narásť na minimálne 800 000 €. Rybári si o tejto záležitosti myslia svoje: "Keby tie peniaze nepobrali, alebo nepomíňali, tak by bolo viac rýb, a mali by sme čo chytať. Keď sme na rybách, tak sa rozprávame len o tom, kde sa stratili tie peniaze a prečo sa to nevyšetruje a čo sa vlastne deje," povedal jeden z nich.

Hneď na začiatku policajného vyšetrovania mali podľa našich informácií zmiznúť účtovné papiere.
"My tieto veci riešime tak, že vlastne dávame dokopy len dostupné podklady, vzhľadom k tomu, že popritom niekto odcudzil aj účtovníctvo za 4 roky," tvrdil predseda zväzu rybárov ešte pred rokom v lete.

Každý potrebný analytický údaj by sa mal však zároveň nachádzať aj v počítači, ktorý zhabala polícia. Blízky zdroj z rybárskeho prostredia nám prezradil, že policajní špecialisti mali nájsť potrebné dáta až počas druhej podrobnej informatickej expertízy. Toto občianske združenie má podľa našich informácií kontrolnú komisiu - hospodár však nezastáva v Slovenskom rybárskom zväze Záhorie funkciu štatutára. Mal by ním byť predseda, ktorý podľa rybárov musel mať vedomosť, kam smerovali financie z rybárskych cenín. "Myslím si, že predseda, keď je nejakej veľkej organizácie, tak by asi mal vedieť, kde má peniaze..." dodáva rybár.


Ryby a autobusy


Podľa zistení TV JOJ mal predseda Slovenského rybárskeho zväzu Záhorie hospodárske problémy už pred desiatimi rokmi ako vtedajší riaditeľ Dopravného podniku pri tendri na nákup autobusov. Z tejto funkcie odišiel na vlastnú žiadosť. Podľa finstatu je v súčasnosti tiež akcionárom a predsedom predstavenstva firmy, ktorá sa zaoberá výskumom a experimentálnym vývojom v oblasti prírodných a technických vied. Aktíva sú takmer 3 000 000 €. Peniaze sú získavané prevažne z eurofondov. Firma sídli v jednom z bytov v Karlovej Vsi a má iba jedného zamestnanca.


Spojiť sa s predsedom rybárskeho zväzu Záhorie sme sa snažili niekoľkokrát - mobil má ale vypnutý a na e-mail neodpovedá. "V súvislosti s Vami uvedeným prípadom je zo strany príslušného útvaru OR PZ v Malackách aj naďalej v súčasnej dobe vedené trestné stíhanie vo veci zločinu sprenevery," povedal policajný hovorca Michal Szeiff. Rozhorčenie ale neskrývajú rybári, ktorí pochybujú o dobrom vyšetrení: "Na to, že tam väčšina tých ľudí, ktorí tam boli v tom výbore a v tej organizácii, ktorí to viedli, všetci tam zostali, asi aj preto to vyšetrovanie nejde tak ako by malo. Keď tam sú tí istí ľudia, tak to asi nie je v poriadku." 

Podľa policajného hovorcu doposiaľ zistené skutočnosti v rámci vyšetrovania neumožňujú vzniesť obvinenie konkrétnej osobe.

Už pred rokom v januári sa počas kontroly zistili veľké finančné nezrovnalosti. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy