Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko trápi mimoriadne sucho. Kedy zaprší?
Zdielať na

Slovensko trápi mimoriadne sucho. Kedy zaprší?

BRATISLAVA / Na východe Slovenska v uplynulých dňoch zažili aj povodne, na severe dokonca v týždni snežilo, ale zvyšok krajiny ostáva bez dažďa. Možno si to ani neuvedomujeme, ale zažívame mimoriadne sucho, čo môže mať vážne následky.

Problém sucha sa netýka iba Slovenska, podľa meteorologičky Miriam Jarošovej sú v tom s nami aj Česi, Maďari, Srbi, čiastočne aj Rakúšania. "V Čechách je to veľmi nepríjemné až nebezpečné, českí hydrológovia ohlásili, že to tam vyzerá na takmer 500-ročné sucho, to majú na území celej krajiny, na južnej Morave je situácia taká zlá, že sa tam pitná voda dováža cisternami," hovorí Miriam Jarošová. 

Na Slovensku je situácia možno o trošku lepšia, ale tiež nie priaznivá. "V Hurbanove napríklad za celý minulý mesiac napadali 2 mm zrážok, ale to nie len tam, ale aj Piešťany, Žilina, na východe Slovenska tie milimetre boli trošku vyššie, ale stále málo na to, aby sme doplnili tie milimetre, ktoré nám odchádzajú výparom," vysvetľuje meteorologička. 

Na Záhorí chýba viac ako 50 mm vody v pôde a 60 mm chýba na jednej pätine územia. Na Kysuciach, na Orave a Spiši chýba dokonca až 80 mm vody v pôde. "Suchá sa u nás prejavujú od tých 90. rokov stále častejšie. Napríklad v roku 1994 bolo porovnateľné sucho, aj v roku 2003 a 2017 bolo sucho," vraví Jarošová. 

"Predpovedné modely naznačujú, že v priebehu pondelka a utorka by cez naše územie mohol postupovať studený front a ak by postupoval pomalšie, mohol by priniesť aj výdatnejšie zrážkové úhrny, ale či to bude tam, kde ie zrážky najviac chýbajú, to je ešte ťažko povedať," vraví Jarošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy