Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Permanentný štáb sa presunul do obce Žehra, riešiť bude situáciu v osade priamo na mieste
Zdielať na

Permanentný štáb sa presunul do obce Žehra, riešiť bude situáciu v osade priamo na mieste

ŽEHRA / Po dlhých rokovaniach nakoniec odborníci a úradníci vymysleli čo so Žehrianskou osadou, ktorá je už mesiac v karanténe. Obecnému krízovému štábu však na definitívne riešenie musela prísť posila. Na Spiši zasadal permanentný krízový štáb, a to priamo na lúke medzi dedinou a osadou.

Na zelenej lúke postavili hasiči stan. Do toho priniesli stoly, stoličky aj projektor. Všetko bolo pripravené na rokovanie. V pojazdnej zasadacej miestnosti sa zišli viacerí členovia permanentného aj obecného krízového štábu. Ich cieľ bol jasný. Vyriešiť, kam presťahujú pozitívne testovaných zo žehrianskej osady.

Na to, aby sme našli v podstate spôsob, ako vyriešiť dlhotrvajúci traumatizujúci stav, ktorý traumatizoval nie len ľudí v tejto karantenizovanej časti, ale celý región," vysvetlil tento krok europoslanec a bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. 

Približne hodinu rokovali za takpovediac zatvorenými dverami. Potom vyrazili do terénu. Preskúmali navrhované lokality v neďalekom učilišti, či priestor v kameňolome. Ani jedna možnosť nebola vyhovujúca. Tak zasadli k rokovaciemu stolu opäť. 

Dali na rady miestnych 

Permanentný krízový štáb rozhodol o definitívnom riešení tejto karantény. Dali na rady miestnych. "Tu máme karanténu. Obecnú školu. Aby sme tam dali tých ľudí, čo budú pozitívni. Aby ich ich tam dali," odporučil Matúš Mižigár z MOPS Bystrany. 

Na toto riešenie neprišiel okresný, ale až celoslovenský krízový štáb. Priestor však upravia. Zvýšia jeho kapacitu. Do karantény pôjdu pozitívni a ľudia, s ktorými boli v blízkom kontakte."Okolo 70 až 100 bol taký odhad. Ale to je iba o tých, čo vieme. Uvidíme, či sa tam neukážu ešte ďalšie osoby ako pozitívne, potom by ten počet narástol," poznamenal hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

"Budeme testovať všetkých. Ten, kto sa nedá otestovať, hlavný hygienik povedal, že budeme naňho pozerať ako na chorého človeka. Musíte podstúpiť všetci test," doplnil Peter Pollák. 

Ostávajú priamo v teréne

Členovia permanentného krízového štábu ostávajú riadiť celú akciu priamo v teréne. Na tom im hasiči požičali špeciálne veliteľské vozidlo. Petrovi Pollákovi poskytne zázemie na niekoľko dní. Dohliadať tak môže na budovanie karanténneho centra aj testovanie.

Priestor na chyby tu nie je žiaden. "Nie sú tam ľudia vo vážnom stave, to je veľmi pozitívne," reagoval Mikas. "Musíme si byť stopercentne istí, že pôjdu von len ľudia, ktorí budú zdraví," uzavrel Pollák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy