Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úkaz aký sa len tak nevidí: V tomto slovenskom meste sa majú nachádzať vzácne meteority
Zdielať na

Úkaz aký sa len tak nevidí: V tomto slovenskom meste sa majú nachádzať vzácne meteority

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / Bánovce nad Bebravou v týchto dňoch pútajú pozornosť nielen slovenských, ale aj svetových astronómov. Práve do tohto mesta malo podľa ich výpočtov spadnúť niekoľko meteoritov. Meteor z ktorého pochádzajú, dokonca nasnímali. Podľa slov odborníkov ide o raritu vo viacerých smeroch.

Pád meteoru, ktorý nasnímala kamera slovenských astronómov, bol sprevádzaný veľmi jasným svetlom a odborníci okamžite vedeli, že ide o záber roka. Vďaka nemu presne vedia, že meteority dopadli do Bánoviec nad Bebravou.

Meteority podľa odborníkov spadli aj do zastavanej časti mesta. "Prvý krát sa nám to stalo, že sme videli, že to spadlo do osídlenej oblasti, kde ľudia môžu niečo nájsť," uviedol vedec Juraj Tóth. "Je to výnimočný úkaz, že na územie takej malej krajiny dopadli meteorické častice," vyjadril sa riaditeľ hvezdárne v Partizánskom Vladimír Mešter.

Podľa odborníkov je mimoriadne vzácne najmä to, že presne vedia, odkiaľ meteority na zem spadli. "Máme známu dráhu v slnečnej sústave, ten meteorit keď sa nájde, vieme jeho pôvod, odkiaľ k nám prišiel," prezradil Tóth.

Na svete sa podarilo určiť pôvod meteoritu iba v 30-tich prípadoch. Ľudia v Bánovciach sa tak môžu zapísať do histórie. Stačí meteorit iba nájsť. "Môže byť kdekoľvek," dodal Tóth. "Pevne verím, že tento meteorit niekto nájde a Bánovce sa zapíšu do histórie," povedala primátorka Bánoviec nad Bebravou Rudolfa Novotná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy