Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V českých uliciach masívne testujú ľudí na koronavírus. Plánuje podobný krok zaviesť aj Slovensko?
Zdielať na

V českých uliciach masívne testujú ľudí na koronavírus. Plánuje podobný krok zaviesť aj Slovensko?

PRAHA / V Česku začali masívne testovať ľudí na zistenie kolektívnej imunity. Takmer 30 tisíc osôb vyšetria, či majú proti koronavírusu protilátky. Výsledky poslúžia pri korekcii opatrení. Také niečo nevylučuje ani náš úrad verejného zdravotníctva.

O plošné testovanie v Prahe bol veľký záujem. Palackého námestie kedysi nezývalo prázdnotou. Všade fronty,  zástupy stoviek ľudí  a kapacita pre hlavné  mesto bola vyčerpaná za  15 minút.   " Čakali sme tri hodiny,  prišli sme sa otestovať keby náhodou. Predsa len cestujem MHD, takže  kvôli rodine," dodáva jedna z čakajúcich na test.

Na poriadok dohliadajú policajti aj armára.  Ľudia sú v rúškach, dodržujú dvojmetrovýodstup a  lekári ich testujú v  ochranných oblekoch. Na výsledok rýchlotestov sa čaká  20 minút. "Bolo to rýchle, odobrali vzorku a hotovo," okomentovala otestovaná.

V prípade pozitívneho výsledku prichádza ďalší test, ktorý určí, či tento človek je aktuálne pozitívny alebo už negatívny a má protilátky,  pretože ochorenie Covid-19 už má za sebou.

Plošné testy dnes  prebiehali taktiež v Brne alebo Litomeřicích. Ďalšie je  na rade Olomoucko. Česko chce otestovať 30 000 ľudí a tak určiť premorenosť populácie. "Chceme aby tí ľudia behom dvoch-trochn dní boli ľudia zachytení  a aby tá epidémia nešla hore," komentoval český námesník ministerstva zdravotníctva Roman Prymula.

K podobným testom pristupujú aj iné krajiny ako Luxembursko, či niektoré regióny Talianska. Zisťovali sme či, sa s niečím podobným uvažuje aj na Slovensku, zatiaľ nepadla jednoznačná odpoveď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy