Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Remišová nenechala na Kičurovi nitku suchú: Fatálne zlyhal, na jeho obchodoch sme prerobili 10 miliónov eur
Zdielať na

Remišová nenechala na Kičurovi nitku suchú: Fatálne zlyhal, na jeho obchodoch sme prerobili 10 miliónov eur

BRATISLAVA / Zatýkanie nominantov starej vlády, či zvláštne nominácie vlády novej. Program, ktorým sa nová politická garnitúra chce riadiť, riešenie problémov okolo koronavírusu a nakoniec vnútrostranícky boj o moc. Aj takéto boli témy najnovšieho vydania politicko-diskusnej ralácie Na Hrane, o ktorých spoločne diskutovali vicepremiérka vlády pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) a jej predchodca Richard Raši (Smer-SD).

Meno Kajetána Kičuru sa dostalo do povedomia verejnosti na začiatku koronakrízy - v súvislosti s prázdnymi skladmi štátnych hmotných rezerv, nepripravenými na koronavírus. V súčasnosti je bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv obvinený z prania úplatkov, prania špinavých peňazí a z korupcie.

Ako je možné, že Kajetán Kičura bol na poste šéfa Správy štátnych hmotných rezerv neuveriteľných osem rokov?  "Ide o individuálne zlyhanie. Musíme však dbať na to, že ide o prezumpciu neviny. Pokiaľ to bude pravda, tak si určite zaslúži spravodlivý trest," zhodnotil Richard Raši.

Podpredseda Smeru-SD sa pred kamerami ďalej vyjadril, že podobné zlyhanie sa môže stať komukoľvek, pretože aj nominácie novej vlády sú mnohé ,veľmi sporné. Raši v relácii Na hrane tiež podotkol, že žiadna strana nevie zaručiť fakt, že niektorý z jej nominantov ľudsky nezlyhá. "Keď zlyhá, tak jasné, že za neho trpí aj ten, kto ho nominoval," skonštatoval Raši. 

Ten zároveň nezabudol podotknúť, že práve predseda strany Za ľudí - Andrej Kiska je tiež obvinený zo spáchania trestného činu. "Keď  sa to potvrdí, tak bude trpieť celá strana. A možno, že trpí už aj teraz, keď tie preferencie klesajú na tri percentá," skonštatoval Raši.

"To nie je individuálne zlyhanie. Je ich oveľa viac. Je to pán Kičura, pani Jankovská a ďalší. Ja som 4 roky upozorňovala na to, že štátne hmotné rezervy zle hospodária a pán Kičura priklepol podozrivé zákazky. Podávala som aj podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, no vždy reakcia Smer-u bola rovnaká - žiadne vyvodenie zodpovednosti, nominovali ho dokonca aj na sudcu Ústavného súdu," vyjadrila sa Remišová.

Podpredseda Smeru-SD na to vyrukoval s ďalším argumentom. "Za pôsobenia Kičuru sa nakupovali napríklad rýchlotesty, ktoré sa teraz budú vo veľkom používať - o euro na test menej. Čo znamená, že terajšia vláda nakúpila tie testy o 500-tisíc eur drahšie, ako ten ich netransparentný Kičura," zhodnotil Raši.

Vicepremiérka vlády si už ale servítku pred ústa nedávala a bývalému šéfovi Správy štátnych hmotných rezerv venovala niekoľko tvrdých odkazov. "Mne je ľúto, že pán Kičura, ktorý mal byť zodpovedný za ochranu, bezpečnosť a obyvateľov, takto fatálne zlyhal a je podozrivý z obrovských previnení a z brania úplatkov," povedala Remišová. 

"Kičura nakupoval respirátori FFP - tri za 16 eur za kus, naša vláda ich nakupovala za 4,90, Kičura nakupoval respirátor FFP2 za 8,74, naša vláda ich nakupovala za 4,80, chirurgické rúško nakupoval za 80 centov, my sme ho nakupovali za 39 centov.  Na týchto obchodoch pána Kičuru sme prerobili 10 miliónov eur. Tie rýchlo testy sme nakúpili o euro drahšie, ale tým, že sa museli nakúpiť veľmi rýchlo, tak sa museli nakúpiť aj takéto, o euro drahšie," dodala Remišová. "Keď padni, komu padni, tak nech sa to týka všetkých a tiež novej vlády. Keď nakupujú drahšie, tak nech pôjdu tam, kam pôjde aj Kičura," skonštatoval na oplátku Raši.

Bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv SR predviedli vo štvrtok na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, kde sudca rozhodoval o jeho väzobnom stíhaní. V stredu ho obvinili z korupcie. Pojednávanie trvalo až do večerných hodín. Nakoniec sudca rozhodol a Kajetána Kičuru poslal do väzby, aby nemohol ovplyvňovať svedkov. Viac sa dozviete v priloženom VIDEU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy