Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aj pre zasadnutia samospráv platia prísne opatrenia. Vylúčená musí byť aj verejnosť
Zdielať na

Aj pre zasadnutia samospráv platia prísne opatrenia. Vylúčená musí byť aj verejnosť

PREŠOV / Najnovšie nariadenia v súvislosti s bojom proti koronavírusu sa dotkli aj zasadnutí samospráv. Úrad verejného zdravotníctva im ukladá povinnosť vylúčiť zo zasadnutí verejnosť. Proti tomu sa ohradilo Združenie občanov miest a obcí Slovenska.

Aj pre poslancov platia nové pravidlá hlavného hygienika. Mestské zastupiteľstvo v Prešove sa konalo v plánovanom termíne, avšak za prísnych opatrení. "Všetky opatrenia sme zaviedli ešte pred zasadnutím," uviedol hovorca MSÚ Prešov Vladimír Tomek. 

Meranie teploty, ochranné rúška, rukavice a rozostupy vytvorené tak, aby bola obsadená iba každá druhá stolička. Ďalším opatrením je vetranie priestorov. V rokovacej miestnosti boli tentokrát iba členovia zastupiteľstva. Museli sa však zaobísť bez podávania stravy a kávy.

Pre novinárov bol v budove mestského úradu vyčlenený priestor mimo rokovacej miestnosti, kde však cez reproduktor počuli celý priebeh zastupiteľstva. Pre verejnosť je prístupný aj online záznam cez internet. Nové nariadenie s vylúčením verejnosti sa však nepáči Združeniu občanov miest a obcí Slovenska.

"Mestá a obce majú dostatočné priestory a priestranstvá, aby to zabezpečili aj za dodržania všetkých potrebných opatrení," vraví predseda združenia ZMOS Peter Uhlár. 

"Zastupiteľstvá môžu mať rôzne formy, ani jedna z foriem nehovorí o tom, že majú byť neverejné," dodal Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS. 

Ak by prešovskí mestskí poslanci zasadali ešte pred pár dňami, prerokovať všetky body programu by zrejme ani nestihli. Povolených bolo na takéto stretnutia iba 45 minút. Nové nariadenie hlavného hygienika je už bez časového obmedzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy