Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novinový Špeciál s ministerkou Máriou Kolíkovou: Vo svojom odbornom tíme rátam s Luciou Žitňanskou
Zdielať na

Novinový Špeciál s ministerkou Máriou Kolíkovou: Vo svojom odbornom tíme rátam s Luciou Žitňanskou

BRATISLAVA / V novinovom Špeciály TV JOJ sme tentokrát predstavili ministerku spravodlivosti Máriou Kolíkovou, ktorá prezradila, čo plánuje zmeniť na ministerstve a zaviesť chce aj takzvaný inštitút prikrmovania.

Kolíkova sa na ministerstve spravodlivosti ocitla ako štátna tajomníčka pod vedením vtedajšej ministerky Lucie Žitňanskej. Pôsobila tam dva roky. Spolu založili Centrum právnej pomoci a za pár mesiacov už mali takmer naplnený stav zamestnancov, vo viacerých mestách. 

Ministerka priznala, že v súdnictve bolo veľké rodinkárstvo, a to sa snaží teraz zmeniť. Na pomoc si na oplátku ona zavolala Lucia Žitňanskú, s ktorou vraj verí, že bude úzko spolupracovať. 

"Je dôležité, aby nastali zmeny v justícii tak, aby tí, ktorí chcú poctivo pracovať pocítili tú podporu a ostatných vytlačíme preč. Urobím všetko preto," povedala ministerka spravodlivosti. 

Zaviesť chce aj takzvanú súdnu mapu. Znamená to, že si musia zmapovať, koľko vecí im chodí na súdy, koľko sudcov potrebujú mať v akej agende a to znamená, že tie súdy budú vyzerať inak. 

Ministerka tiež spomenula inštitút prikrmovania, ktorý prebrala z Rakúska. Ide o nevedomú formu korupcie, kedy sudca dostane od tretej strany len nejaký darček, ktorý by ho však mohol ovplyvniť v rozhodovaní. Ide ale skôr o také podprahové ovplyvňovanie, kde tá možnosť rozhodovania je stále otvorená. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy