Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Noviny Špeciál s Branislavom Gröhlingom: Ako sa z kaderníka stal minister, aké reformy plánuje, a čo s vyučovaním?
Zdielať na

Noviny Špeciál s Branislavom Gröhlingom: Ako sa z kaderníka stal minister, aké reformy plánuje, a čo s vyučovaním?

BRATISLAVA / Do relácie Noviny Špeciál sme si tentokrát pozvali ministra školstva Branislava Gröhlinga. Vyspovedali sme súkromne aj pracovne. V štúdiu TV JOJ porozprával, ako sa stal kaderníkom a neskôr sa dostal ku školstvu. V čase koronavírusu zaviedol viaceré zmeny vo vyučovaní, ktoré stále nemajú konca. Po nástupe do funkcie prisľúbil aj zmeny v rámci škôl, platov učiteľov a reformy vo vzdelávaní. Aj o tomto všetkom sa rozprával Janou Krescanko -Dibákovou.

Z kaderníka sa stal minister školstva. Táto veta zaznieva v týchto dňoch pomerne často na adresu Branislava Gröhlinga. V redakcii sme nazreli do jeho životopisu: vyštudoval strednú školu v Prievidzi v odbore navrhovanie a výroba obuvi a galantérneho tovaru, vysokú školu vyštudoval Paneurópsku v Bratislave v odbore právo, no a teraz sa stal ministrom školstva. 

Ako sa stal kaderníkom?

"Skončil režim, ktorý bol. Vycestoval som do zahraničia, do Londýna. Nabral som tu prax. Odpozoroval som, že vy ženy sa veľa o seba staráte, investujete do seba. Tak som to tam odpozeral a vybudoval veľmi výraznú sieť kaderníctiev dnes," opísal Gröhling. Podľa jeho slov ale strihať on sám nevie. 

Pôsobil aj pod županom BSK Jurajom Drobom, kde "akoby šéfoval 54 stredným školám". "Dostal som tú šancu byť pod ním, využil som to. Zaviedli sme mimovyučovaciu činnosť, tým že mladých ľudí a učiteľov motivujeme po vyučovaní, aby si rozšírili svoje zručnosti," poznamenal na svoju adresu minister. 

Prešľap v prvé dni

Pokutu za to, že si zabudol dať rúško oľutoval. Ako sa pre TV JOJ vyjadril, pokutu zatiaľ ešte nedostal, no chystá sa ju zaplatiť. "Povedal som, že venujem aj svoj celý mesačný plat. Tak poviem, že keď toto bude môj jediný prešľap počas môjho pôsobenia na ministerstve školstva, tak budem rád," podotkol. 

Vyučovanie cez mobil?

"Ideme spúšťať vysielanie čo sa týka vyučovania, vydali sme už metodické pokyny," vyjadril sa minister.  Problémom ale je, že nie každý má doma internet a môže využívať teleškolu. Ministerstvo školstva sa ale posnaží, aby to pripojenie, prístup k učivu, bolo zabezpečené pre každého. O dva týždňe by malo začať tzv. "ostré vyčovanie", ktoré bude prebiehať aj cez smartfóny. 

"Budú môcť využívať youtubový kanál, kde bude simulované vyučovanie, webovú stránku, ktorú sme spustili, kde nájdu rôzne odkazy, vysielanie v televízií. Neviem presne povedať, či každá vyučovacia bude presne trvať 45 minút...,"  vysvetlil minister Gröhling.

Koncoročné hodnotenie

Koncoročné hodnotie sa môže skladať zo známky, slovného hodnotenia, no napríklad z telesnej výchovy bude len "absolvoval." "Čo sa týka prepadnutia, to nebude možné, keďže známky nebudú, no pedagógovia môžu zvážiť, či deti, ktoré sú naozaj "neposlušné" celý rok, alebo si neplnia teraz svoje povinnosti nedostanú komisionálne preskúšanie," podotkol. 

Zmeny v školstve

Minister Gröhling avizoval pri nástupe do funkcie, že plánuje zaviesť viaceré reformy a zmeny. V relácií Noviny Špeciál prezradil, že medzi prvými bodmi bude napríklad reforma obsahu vzdelávania. A keďže, podľa jeho slov, školy majú slobodu v rozhodovaní, mali by mať aj zodpovednosť vo vzdelávaní. 

Školy by mladých ľudí mali pripraviť na život, "tak ako manažéri vedia viesť firmy, aj mladí ľudia musia vedieť fyzicky ovládať svoje zručnosti." Na otázku, či to znamená menej gymnazistov a viac žiakov stredných škôl odpovedal: "Ja som ten posledný, čo by mal toto určovať, rozdeľovať." 

Riaditelia škôl sa neustále sťažujú na nedostatok asistentov, ktorí pomáhajú žiakom počas vyučovaích hodín, no i mimo nich. Minister povedal, že sa posnažia vykrývať asistentov potrebných na školách, nedá sa to ale vykryť na 100%. "Na to nemáme dostatok financií zo štátneho rozpočtu, no budeme sa to snažiť vykriť. Ak požiadajú napríklad o piatich, nedostanú len jedného." 

Gröhling v rámci zmien nezabúda ani na ohodnotenie učiteľov. Hoci ako sám povedal - platy učiteľom nateraz vyššie nevybavil, zostávajú zatiaľ v sume akej sú teraz. Podľa jeho slov ale zvyšovanie platov sa konať rozhodne bude, no nevie presne povedať, kedy a ako. "Budem bojovať," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy