Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O repatriantov sa starajú dobrovoľníci. Hoci radi pomáhajú, žiadajú štát, aby našiel ďalšie posily
Zdielať na

O repatriantov sa starajú dobrovoľníci. Hoci radi pomáhajú, žiadajú štát, aby našiel ďalšie posily

MORAVSKÝ SV. JÁN / Zariadenia pre repatriantov či červené zóny sú miesta, kde pracujú dobrovoľníci stovky hodín. Keďže sú zamestnaní, majú problém zostavovať služby. Preto žiadajú o pomoc ďalších dobrovoľníkov z iných okresov.

V zariadení škola v prírode v Moravskom sv. Jáne, ktoré patrí pod Trnavský samosprávny kraj, je momentálne 35 repatriantov.

"Zariadenie je asi 4 km od centra obce, tak si myslím, že žiadne riziko pre našich občanov z tohto centra nehrozí," tvrdí starosta obce Anton Emrich. Navrátilci, ktorí na Slovensko prišli individuálne, sú spokojní. "Izby máme veľmi čisté, sami sme na izbách, prístup personálu a dobrovoľných hasičov je veľmi dobrý," vraví navrátilec Ján. 

Uvarené obedy dobrovoľní hasiči odnesú priamo pred dreve izby. "Aj nákupy tak isto, aj noviny, aby ten čas, čo tam trávia, bol trošku spríjemnený," dodal člen dobrovoľného hasičského zboru Marián Krnáč. 

Navrátilcov majú na starosti dvaja profesionálni hasiči a jedlo im nosia dobrovoľní hasiči z Moravského sv. Jána. Práca podľa nich nie je náročná, len vzhľadom na to, že pandémia nebude netrvať iba niekoľko dní o týchto ľudí by sa mal postarať štát.

"Štát to všetko necháva na dobrovoľníkov, ktorí sú tu zadarmo a na úrade práce sú vedení mladí ľudia, vitálni ľudia, ktorí berú sociálky, podpory vysoké," hovorí dobrovoľný hasič. Ako uviedol predseda trnavskej župy stovky hodín práce, ktorú vykonali dobrovoľníci, má riešiť systémové opatrenie.

"A to je civilná obrana. Odbory civilnej obrany, ktoré sú na okresných úradoch, môžu byť obsadené ľuďmi, ktorí sú dnes na úradoch práce," tvrdí predseda Trnavského kraja Jozef Viskupič. Situáciou sa vraj zaoberá už aj ministerstvo vnútra v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy