Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pre prísne opatrenia je zatvorených aj 25 tisíc prevádzok cestovného ruku. Mnohé už začínajú prepúšťať
Zdielať na

Pre prísne opatrenia je zatvorených aj 25 tisíc prevádzok cestovného ruku. Mnohé už začínajú prepúšťať

BRATISLAVA / Z dôvodu opatrení proti šíreniu koronavírusu, ktoré zaviedla vláda, je v súčasnosti stále uzatvorených 25 tisíc prevádzok cestovného ruchu. 13 tisíc podnikateľov má zatiaľ zviazané ruky. Bezodkladne žiadajú vládu, aby opatrenia zmiernila. Mnohé prevádzky už teraz začínajú prepúšťať.

Cestovný ruch, ktorý dáva na Slovensku prácu viac ako 160 000 zamestnancom, je momentálne už mesiac bez príjmov. Ak budú prevádzky v oblasti hotelierstva či gastronómie zatvorené aj naďalej, ohrozených je v tomto segmente až 68 000 pracovných miest.

"80 percent tržieb v cestovnom ruchu sú spojené s ubytovaním. Vidíte z tohto pohľadu, že je to diametrálne odlišný rok, čo nás čaká. Leto je to najpodstatnejšie pre cestovný ruch. V ňom tvoríme tie tržby, z ktorých žijeme častokrát aj počas zbytku celého roka," vysvetľuje prezident ZCR SR Marek Harbuľák. Ministerstvo hospodárstva problematiku letnej sezóny eviduje. Venovať sa jej bude ale až budúci týždeň.

"Je potrebné chrániť spotrebiteľa, ale na druhej strane nemôžeme a nechceme dovoliť, aby podnikatelia v cestovnom ruchu skrachovali," vraví hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Svrčeková. 

"Ten prvý krok si vieme prestaviť, že by sme otvorili ubytovacie zariadenia, kde vo väčšine prípadov vieme poskytnúť stravovanie napr. vo forme room service priamo na izbe. Druhý typ prevádzky sú rôzne terasy, záhradky i zdravotnú kúpeľnú starostlivosť pre ľudí, ktorí to potrebujú," hovorí viceprezident ZCR SR Ján Svoboda. 

Postupom času by sa podľa Zväzu cestovného ruchu mohli otvoriť aj kaviarne a reštaurácie, a to všetko za prísne dodržiavaných hygienických štandardov. Bez pomoci zo strany štátu ale podniky v cestovnom ruchu skončia. Ministerstvo hospodárstva problematiku letnej sezóny eviduje.

Nespokojní sú okrem samotných cestoviek aj ich klienti, ktorí si svoje zájazdy už zakúpili.18 mesačná čakacia lehota na vrátenie peňazí, ak nechcú využiť ponúknutý voucher od cestovných kancelárií, sa im zdá ako dlhá doba, a to najmä, ak ide o luxusné pobyty pri mori. Zväz cestovného ruchu sa preto snaží o to, aby zákazníci čakali na svoje peniaze čo najkratší čas.

"To je jedno z opatrení, na ktoré veľmi tlačíme a čakáme na odpoveď, ktorá príde z vlády," dodáva Svoboda. Zväz cestovného ruchu žiada uvoľnenie reštrikčných opatrení aj v rámci cestovania do zahraničia. "Chorvátsko sa tvári, že tá letná sezóna by mala prejsť v absolútnom poriadku. Už sa hovorí, že by chceli vytvoriť špeciálny koridor pre Čechov, Slovákov, Maďarov, Rakušanov. Je špecifické tým, že poskytuje veľa ubytovania na súkromie. Ľudia sú izolovaní, nie sú vo veľkých rezortoch. Je predpoklad, že s postupným uvoľňovaním tých opatrení prijdú aj ďalšie krajiny," pokračuje Svoboda. 

Hlavný hygienik Ján Mikas sa ale vyjadril, že túto sezónu možnosť letných dovoleniek vylučuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy