Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Začalo sa sťahovanie študentov. Po vyprázdnení izieb sú internáty pripravené premeniť sa na karanténne zóny
Zdielať na

Začalo sa sťahovanie študentov. Po vyprázdnení izieb sú internáty pripravené premeniť sa na karanténne zóny

BRATISLAVA / Najväčšie študentské mestečko - bratislavská Mlynská dolina začalo s veľkým sťahovaním. Nápor študentov rozdelili na 16 dní, a tak sa pred internátmi netvorili dlhé rady. Študenti sa podľa pokynov vedenia presúvali cez celé Slovensko najmä autami. Po vyprázdnení izieb sú internáty pripravené premeniť sa zo študentského na karanténne mestečko.

Kým po minulé roky, sme pred internátmi v Mlynskej doline videli veľké rady. Tentoraz sa vďaka plánovaniu zdržali študenti pred budovou iba pár minút. "Máme opáskované zóny kadiaľ vchádzajú študenti bez toho, aby sa zgrupovali nejakým spôsobom," povedal riaditeľ internátov v Mlynskej doline Peter Petro. Sťahovanie rozdelilo vedenie až na 16 dní.

Denne sa odubytuje približne 560 študentov. Študenti dostali pozvánky pomocou aplikácie na konkrétne dni v čase doobeda alebo poobede. Všetko je zorganizované tak, aby sa v izbe pri sťahovaní nestretli spolubývajúci. Dokonca aj na dlhých chodbách si v tom istom čase balí svoje veci minimum ľudí. "Majú približne 3 hodiny, aby sa odubytovali," vyjadril sa Petro.

Študenti s rodičmi prišli na autách z celého Slovenska. Nie každý mal takúto možnosť. "Nemal ma kto priviezť. Bol som sám v kupé," povedal jeden zo študentov.


Momentálne má ministerstvo vnútra k dispozícii 42 zariadení na účel štátnej karantény. Mlynská dolina môže byť ďalším z nich. "Univerzitu Komenského oslovilo viacero inštitúcií vrátane Mesta Bratislava ohľadom toho, či je možné využiť naše internáty ako miesto karantény pre ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Sme pripravení v prípade potreby poskytnúť priestory a personál, ktorými disponujeme," vyjadrila sa hovorkyňa Univerzity Komenského v Bratislave Lenka Miller.

"Odubytovanie sa má uskutočniť do 28. 4. 2020. Do tohto termínu budú iniciované rokovania s vedením internátov o možnosti umiestňovania repatriantov. Reálne využitie týchto ubytovacích kapacít bude možné posúdiť až po týchto rokovaniach," stojí v stanovisku Ministerstva vnútra SR.

Rezort zahraničných vecí naďalej neprijíma žiadosti o registrácie občanov SR v zahraničí, ktorí majú záujem o repatriáciu. Slováci môžu požiadať o konzulárnu pomoc. "Ministerstvo zahraničných vecí eviduje k dnešnému dňu 2 600 žiadostí Slovákov o repatriáciu," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy