Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V zahraničí čaká približne šesť tisíc Slovákov, ktorí chcú ísť domov. Karanténne miesta sa však míňajú
Zdielať na

V zahraničí čaká približne šesť tisíc Slovákov, ktorí chcú ísť domov. Karanténne miesta sa však míňajú

KOŠICE / V zahraničí je ešte približne 6 tisíc Slovákov, ktorí sa plánujú dostať domov. Keďže v štátnych karanténnych zariadeniach už nie je dostatok miesta, umiestňujú ich aj do zariadení jednotlivých samosprávnych krajov. Aj tam sa však miesta pomaly míňajú.

Povinnú štátnu karanténu musia dodržiavať všetci, ktorí sa vracajú na Slovensko zo zahraničia. Kapacity na východe sa však postupne míňajú.

Košický samosprávny kraj vyčlenil 11 zariadení, v ktorých je pripravených 200 izieb a 3500 lôžok nielen pre repatriantov, ale aj pre zdravotnícky personál. Pre ministerstvo vnútra sú vyčlenené 3 zariadenia. "250 kusov v Košiciach, 28 izieb v Kysaku, nejakých okolo 70 lôžok je prichystaných v Rožňave," informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. 

V zahraničí je ešte približne 6000 Slovákov, ktorí sa nahlásili a plánujú sa dostať domov. Kedže v štátnych karanténnych zariadeniach už nie je dostatok miesta pre všetkých, umiestňovaní sú aj do zariadení samosprávnych krajov.

"Momentálne v podstate máme, nechcem povedať plno, ale tie rezervované kapacity sú, to znamená, pre zdravotnícky personál a pre repatriantov, ktorých sme sľúbili ministerstvu vnútra poskytnúť im ubytovanie tak pre týchto zatiaľ kapacity máme, no uvidíme ako sa to bude vyvíjať," hovorí Trnka. V prípade, že miest bude nedostatok, kraj má v zálohe aj ďalšie riešenie.

"My ešte rekonšruujeme jeden objekt v Spišskej Novej Vsi, ktorý momentálne neslúži v podstate na nič, ale pôvodne to bola ubytovňa. Momentálne sa čiastočne rekonštruuje tak, aby o mesiac sme mohli navýšiť kapacity o niekoľko desiatok," dodal Trnka. 

Košický samosprávny kraj zabezpečuje aj samotnú dezinfekciu priestorov, hygienické balíčky a pravidelnú stravu. Každý z navrátilcov je testovaný na koronavírus približne šiesty deň od príchodu na Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy