Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Školy sa pre koronavírus presunuli do online priestoru. Ako to bude s blížiacimi sa maturitami?
Zdielať na

Školy sa pre koronavírus presunuli do online priestoru. Ako to bude s blížiacimi sa maturitami?

PREŠOV / Ako to bude s maturitami by vraj malo byť jasné týždeň po Veľkej noci. Takýto je aktuálny odkaz ministerstva školstva. Školy sa v čase pandémie a opatrení presunuli do online priestoru. V ňom vedia učitelia žiakov aj testovať.

Stoličky hore nohami a na stoloch. V školách to vyzerá tak ako na konci školského roka. No ten má končiť až o niekoľko mesiacov. Nateraz nikto nevie, ako dlho to bude trvať. Školy si museli jednoducho poradiť. Učitelia si sadajú doma k počítačom rovnako ako žiaci. Vyučuje sa aj cez videohovory.

"Učitelia si vytvárajú rôzne videoprezentácie," povedal riaditeľ SOŠ podnikania v Prešove Michal Čiernik. Je to forma, ktorá možno mnohých zaskočila, ale inak to aktuálne nejde. A niektorí žiaci teraz, keď sú doma, vidia aj výhody školskej dochádzky. "Je to niečo úplne iné, učiť sa doma a učiť sa v škole," zhodnotila jedna zo žiačok SOŠ podnikania v Prešove.

Stredná odborná škola podnikania v Prešove sa popri online výučbe pustila aj do online testovania. Školský správca počítačovej siete na to vytvoril podmienky. Už dnes vedia test nastaviť tak, že každý žiak dostane v rovnakom čase iné poradie otázok.

Nové formy sú dobré aj pre učiteľov, možno ich budú využívať aj po pandémii. Ako to však bude s blížiacimi sa maturitami, to sa podľa ministerstva školstva dozvieme najskôr až týždeň po Veľkej noci. "Platí, že zrušená bola iba externá časť a písomná forma maturitnej skúšky," uviedla Ria Feik Achbergerová, tlačový odbor Ministerstva školstva SR.

Žiaci a učitelia sú doma. Je to výsledok mimoriadnych opatrení. No a tie, zdá sa, zasiahnu aj prijímacie skúšky. "Samozrejme budeme čakať na usmernenia," dodal Čiernik. 

Zmeny, aké pre koronavírus prinesie tento školský rok sme v histórii samostatného Slovenska nezažili. Ako sa s ťažkou situáciou pasujú jednotlivé školy, si môžete pozrieť v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy