Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Každý, kto prekročí hranicu, putuje okamžite do povinnej karantény. Kto má výnimku?
Zdielať na

Každý, kto prekročí hranicu, putuje okamžite do povinnej karantény. Kto má výnimku?

BRATISLAVA / V pondelok od siedmej ráno sa sprísňujú pravidlá aj pre Slovákov, ktorí sa vracajú domov. Tí, ktorí prišli na Slovensko individuálne, sa mohli doteraz vyhnúť štátom zriadenej karanténe. Úrad verejného zdravotníctva dnes ale informoval, že povinnej izolácii sa až na určité výnimky nevyhne nik. Je to zrejme aj definitívny koniec pre naše opatrovateľky, ktoré cestovali za zárobkom najmä do susedného Rakúska.

Podľa posledných informácií o návrat na Slovensko v rámci repatriácie požiadalo takmer 9 500 ľudí. No nie všetci sa plánujú pri návrate aj ohlásiť.

"Keby sme to chceli zhruba odhadnúť tak približne 2000 - 2500 ľudí, by sa ešte mohlo dostať individuálne," uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

Od pondelňajšieho rána, ak prejdete cez hranicu na Slovensko, domov sa rozhodne nedostanete. Čaká vás povinná karanténa v jednom zo štátom vybratých zariadení. Či už hromadne s pomocou štátu, individuálne, ale aj bez predchádzajúceho ohlásenia sa ministerstvu zahraničných vecí. V poslednom prípade Úrad verejného zdravotníctva zároveň nariadil, aby ste svoj návrat ohlásili lekárovi, ktorý vám vypíše PNku.

POVINNÁ KARANTÉNA V ŠTÁTNYCH ZARIADENIACH
od 6. apríla 7:00 do odvolania

- platí pre každého, kto vstúpi na Územie SR
- povinnosť oznámiť vstup do krajiny lekárovi
- umiestnenie v zariadeniach nariadených štátom
- po negatívnom teste 14-denná domáca izolácia

Výnimky

- tehotné ženy, ťažko chorí, nad 75 rokov, maloletí
- prepravcovia tovaru (vodiči, piloti, rušňovodiči,...)
- záchranári, zamestnanci pohrebných služieb

- pendleri do 30 kilometrov od štátnej hranice

Čo s opatrovateľkami? 

Nariadenie ešte výraznejšie obmedzí možnosť pre tisíce slovenských opatrovateliek, ktoré dochádzali za prácou do Rakúska. Na druhej strane by mohol štát súčasnú situáciu brať ako príležitosť. "Ako dosať tieto ženy - opatrovateľky domov," vraví Anna Ghannamová z Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb. 

Ministerstvo zahraničných vecí predpokladá, že sa nariadením ešte výraznejšie znížia kapacity štátnych zariadení a zvažuje na účel repatriácie využiť aj nevyužité kapacity hotelov, či kúpeľov.











Súvisiace články

Najčítanejšie správy