Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čo so sviatkami Veľkej noci? Matovič by prijal zákaz vychádzania, zasadať bude krízový štáb
Zdielať na

Čo so sviatkami Veľkej noci? Matovič by prijal zákaz vychádzania, zasadať bude krízový štáb

Premiér Igor Matovič povedal, že je za to, aby sa počas veľkonočného obdobia sprísnili opatrenia v boji proti koronavírusu. Konečné rozhodnutie však prijme až Ústredný krízový štáb. Ten má rokovať v pondelok popoludní. Veľkonočné sviatky navyše považuje za veľké riziko aj hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas.

Premiér bude v nedeľu počúvať názory špičkových odborníkov. V konečnom dôsledku však musí o veľkonočnom režime rozhodnúť jeho vláda. Matovičov názor je - zákaz vychádzania. Samozrejme, s výnimkami potrebnými na fungovanie štátu, ako sú návšteva lekára, nákup potravín či cesta do práce.

"Asi by sme si nemali dopriať teraz tri-štyri dni žúrky, že rozpŕchneme na po Slovensku a roznesieme si vírusy kade - tade," hovorí premiér Igor Matovič.  

"Veľkonočné sviatky predstavujú určité riziko, kedy by sme mohli o relatívne dobrú situáciu, čo sa týka koronavírusu, prísť," tvrdí hlavný hygienik Ján Mikas. Premiér si myslí, že so súčasnými opatreniami sa budeme s koronavírusom trápiť dlho. Preto sa mu ako účinnejšie pozdáva razantné riešenie, že na istý čas sa štát utlmí ešte viac, ako teraz.

"Máme Slovensko vypnuté v ekonomike o 30 percent a v pohybe o 70 percent. A teraz v ekonomike vypnúť ešte o ďalších 30, pri tých firmách, ktoré si to dovoliť môžu, a pri pohybe to dosiahnuť možno na 90," myslí si premiér. 

"Dôležité je teraz rozumným spôsobom to riadiť, vždy pamätať aj na tú ekonomiku," upozorňuje minister hospodárstva Richard Sulík. 

​Ak sa opatrenia nesprísnia, tak podľa Matoviča deti nepôjdu do škôl ani v septembri. Minister školstva Gröhling opakuje, že jeho cieľom nie je vyslovovať rôzne termíny, ale riešiť situáciu. "Keď chceme, aby deti do školy chodili, keď chceme, aby ekonomika začala žiť, tak musíme nabrať odvahu, áno zabojovať ten finálny boj s koronavírusom," tvrdí Matovič. 

Boj s koronavírusom je samozrejme prioritou, ktorej sa Igor Matovič venuje v týchto dňoch. Pomaly však už musí začať aj svoj vládny program.

"Budem rád, keď celé to programové vyhlásenia dajú dokopy jednotliví ministri a ja ho na konci iba predstavím v parlamente. Bohužiaľ, pre mňa je život koronavírus," dodal premiér. 

Hlavné mesto Slovenska sa obáva, že počas blížiacich sa sviatkov budú už aj tak hojne navštevované miesta ešte viac preľudnené, a tak tam v piatok umiestnilo špeciálne tabule. Starostovia obcí a primátori miest nečakali na odporúčania krízového štábu a sami začali už pred niekoľkýmidňami upozorňovať, že najlepšie je stráviť veľkonočné sviatky doma. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy