Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nad hlavami prieskumný vrtuľník, v osade policajti a vojaci. Armáda zriadila testovacie stredisko pod holým nebom
Zdielať na

Nad hlavami prieskumný vrtuľník, v osade policajti a vojaci. Armáda zriadila testovacie stredisko pod holým nebom

JAROVNICE / Slovenská armáda dnes začala ohlásené testovanie v rómskych osadách. Pôvodne mali začať testovať v štyroch lokalitách naraz, napokon začali len v jednej. V Jarovniciach na východe Slovenska otestovali desiatky ľudí. Najmä takých, ktorí prišli v nedávnej dobe zo zahraničia. Vytipovaných je 33 lokalít, kde žijú početné rómske komunity.

Jarovnice sú dedina s najväčšou rómskou osadou na Slovensku. Na ihrisku vedľa osady, kde žije takmer 7 tisíc ľudí vojaci zriadili stan. Práve tu dnes armáda začala testovanie.

Starosta v Jarovniciach nariadil opatrenia ešte nad rámec toho, čo prikazoval centrálný krízový štáb. Vjazdy do osady kontrolovali týždne občianske hliadky a z toho vznikol aj zoznam ľudí, ktorí prišli zo zahraničia. Práve ich sa prioritne týkalo dnešné testovanie. Ozbrojené sily vytvorili štyri tímy. Súčasťou každého z nich je asi 15 profesionálnych vojakov. "Priemerne by sme mali brať na jeden tím 50 vzoriek denne," povedal zdravotný pracovník Marek Demčák.

Do Jarovníc dnes prišla aj nová splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity spolu s bývalým splnomocnencom. Podľa neho je riziko nakazenia v rómskej komunite v osade asi niekoľkonásobne väčšie ako u majority. Ako povedal Peter Pollák: "Šírenie tohto vírusu v komunitách bude úplne odlišné ako vo väčšinovej spoločnosti." 


Toto je len začiatok. Armáda bude pokračovať v testovaní aj v najbližšie dni aj cez víkend a to vo vytypovaných lokalitách, kde žijú početné rómske komunity.Podľa náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Daniela Zmenka, zajtra budú nasadené minimálne štyri tímy do ďalších štyroch lokalít.

Všetky lokality chcú stihnúť otestovať tak, aby najneskôr 10. apríla mohla vláda spolu s krízovým štábom situáciu v osadách vyhodnotiť. Kým vláda i krízový štáb hovoria o osadách ako o rizikových a starosta v Jarovniciach nechal pre miestnych ušiť tisíce rúšok, včera sa po sociálnej sieti šírili video na ktorom miestni stoja pred domom bez rúška. "Tak ako sú nedisciplinovaní ľudia vo väčšinovej spoločnosti, tak nájdeme nedisciplinovaných aj medzi Rómami," skonštatoval člen ústredného štábu Peter Pollák. "A ak to nebudú dodržiavať, tak tam bude niečo iné ..." dodal starosta.

Všetko podstatné o koronavíruse sledujeme Online:

​​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy