Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Medzilaborciach majú problém s vodou. Niektorým netečie vôbec
Zdielať na

V Medzilaborciach majú problém s vodou. Niektorým netečie vôbec

MEDZILABORCE / Zabezpečili rúška, dezinfekčné prostriedky a mestskí policajti ich rozdali tým, ktorí ochranné pomôcky zohnať nemohli. V Medzilaborciach, ale narazili aj na iný problém. V jednej časti mesta vodárenská spoločnosť zabezpečuje dodávku vody iba tri hodiny denne, inú bytovku od vody odstavili úplne. Dôvodom sú neplatiči.

Stovky rúšok kúpili a rozdali tým, ktorí ich zohnať nevedeli, ďalšie šijú priamo na úrade zamestnankyne odboru kultúry.

"Obrusy, opony do kultúrneho domu, všetko sme si pripravovali sami. Stalo sa, čo sa stalo, tak sme začali šiť rúška," povedala Iveta Gališinová z odboru kultúry MsÚ. Ľuďom v problémových častiach mesta samospráva zabezpečila nielen rúška, ale aj dezinfekčné prostriedky.

Narazili ale na ďalší problém. Dodávka vody chýbala v bytovke neplatičov. "Zo začiatku to brali na ľahkú váhu, ich sa to netýka, oni sú imúnni," uviedol náčelník MsP Martin Dimun.

"Jeden bytový dom na ulici Zámočníckej nemal vodu. Mali dlh viac ako 2 tisíc eur," hovorí primátor mesta Medzilaborce Vladislav Višňovský. 

"Došlo k dohode v spolupráci s mestom Medzilaborce, ktoré čiastočne splatilo podlžnosť tejto bytovky," uvádza sa v stanovisku Vychodoslovenskej vodárenskej.

Dodávku vody tak majú obnovenú. Iná situácia je ale v ďalšej časti mesta. "To ani jedna bytovka tu netečie voda, iba trikrát denne. Ako majú čistiť deti, ako majú umývať ruky, keď nemajú? Nosia si zdola, z potoka si nosia," vysvetľuje obyvateľka mesta Helena.

Regulovaná dodávka vody je tu už roky. Podľa vodárov to však nie je pre nedoplatky. "Stav vnútorných rozvodov v bytovke je v takom dezolátnom stave, že dochádza k extrémnym únikom vody," vysvetľuje Východoslovenská vodárenská.

Prístup k pitnej vode a na vykonanie hygieny tak majú trikrát denne. Obidve lokality mesto monitoruje a policajti viac ako inokedy využívajú na kontrolu kamerový systém, aby tak obmedzili osobný kontakt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy