Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Krv potrebujú ľudia aj počas pandémie. Doktori vyzývajú ľudí, aby sa nebáli prísť
Zdielať na

Krv potrebujú ľudia aj počas pandémie. Doktori vyzývajú ľudí, aby sa nebáli prísť

BANSKÁ BYSTRICA / Nedostatok darcov krvi sa prejavuje na znížení zásob krvných prípravkov. Národná transfúzna služba vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv. Na pracoviskách platia prísne opatrenia. Dovnútra sa nedostane nikto bez rúška, pri vchode prejdú meraním teploty a vyplniť musia dotazník.

Transfúzna služba vyzýva, aby darcovia prišli, krv potrebujú pacienti aj napriek tomu, že je pandémia. 

"Určite je to problém pre pracoviská, kde liečia hematologických a onkologických pacientov, tí pacienti potrebujú krv nevyhnutne, iná alternatíva nie je," informuje Eva Králiková z oddelenia hematológie v nemocnici v Banskej Bystrici. 

"Nemajú sa čoho báť a keď dodržujú všetko, čo majú, za krv budeme vďační," uviedol hlavný odborník MZ SR pre odbor transfuziológia Mirko Peprný. Oproti októbru zaznamenali pokles o zhruba 70 percent, v súčasnosti sa nemôžu robiť ani výjazdové odbery krvi, znižujú sa tak zásoby krvných prípravkov. Podľa transfuziológov však obavy nie sú na mieste, na pracoviskách platia prísne pravidlá. Na presnom čase sa dá s darcom dohodnúť vopred telefonicky.

"Prídu, zmeráme im teplotu, vyplnia dotazník či neprišli do kontaktu alebo či nemajú príznaky," dodal Peprný.

Až potom sa dostanú dovnútra, kde pokračuje bežný postup pri darovaní krvi. Preventívne kroky prijali aj čo sa týka výroby transfúznych liekov z krvi.

"Krv môže ísť do karantény na 14 dní, ak sa prejaví ochorenie v tom čase, krv sa zlikviduje, hoci doteraz nebol zaznamenaný prenos choroby transfúznymi liekmi," rozpráva odborník MZ SR. "Apelujeme na darcov, aby sa nebáli a išli darovať krv, pacienti to nevyhnutne potrebujú," hovorí Králiková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy