Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Teplá zima v kombinácii s arktickým mrazom dáva ovocinárom zo Slovenska poriadne zabrať
Zdielať na

Teplá zima v kombinácii s arktickým mrazom dáva ovocinárom zo Slovenska poriadne zabrať

JUŽNÉ SLOVENSKO / Nezvyčajne teplá zima v kombinácii s arktickým mrazom, ktorý na naše územie priniesla uplynulá noc, je dôvodom náročnej nočnej služby ovocinárov z južného Slovenska. V Dulovciach sa snažili ochrániť už rozkvitnuté marhule a vo Dvoroch nad Žitavou pučiace jablká a broskyne. Teplota tam totiž klesla až na mínus 3 stupne Celzia.

​K tomu, aby v marhuľovom sade dokázali zvýšiť teplotu o tri stupne je potrebné zapáliť na hektár až 300 sedem kilogramových sviec. "Takto skoro nám ešte nikdy marhule nevykvitli, bol naozaj teplý február," skonštatoval pestovateľ Dušan Szabo, Pannonia fruit, Dulovce.

​Na 17. hektároch rozkvitli stromy v posledné dni do plného kvetu. Tunajší ovocinári začali zapaľovať sviece, aby ochránili budúcu úrodu krátko pred jedenástou v noci, keď teplota klesla pod -2,5 stupňa Celzia. "Toto nie je taký klasický jarný mráz, na ktorý sme zvyknutí my ovocinári, toto je masívne prúdenie arktického vzduchu zo severu," zhodnotil pestovateľ.


Náklady na zohriatie 17 hektárového sadu sa len za jedinú noc vyšplhajú na takmer 24-tisíc eur. Sadovníci s klesajúcou teplotou postupne zapaľujú všetky sviece a na ďalšie mrazivé noci budú musieť poroznášať nové.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy