Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenskom kolujú falošné správy. Na tieto hoaxy si dajte pozor:
Zdielať na

Slovenskom kolujú falošné správy. Na tieto hoaxy si dajte pozor:

SLOVENSKO / S nárastom prípadov nakazených a obmedzeniami zo strany vlády, pribúdajú na sociálnych sieťach falošné správy, ktoré sa rýchlo šíria medzi ľudmi. Polícia však upozorňuje, že šírenie poplašnej správy je trestný čín za ktorý hrozí dokonca väzenie.

Za posledný týždeň sa na sociálnych sieťach vo veľkom rozbehli správy, ktoré šíria klamstvá a nepravdivé informácie o koronavíruse a strašia obyvateľstvo. Dokonca niektoré prichádzajú aj do telefónov vo forme sms.

V jednej zvukovej nahrávke istý "Čaba" má informáciu o zasadnutí bezpečnostnej rady štátu, na ktorej sa mali dohodnúť predstavitelia, že do dvoch týždňov majú pripraviť Bratislavu na odrezanie od zvyšku Slovenska.
Premiér Pellegrini túto správu dementoval: "Chcem odmietnuť, že by vláda, krízový štáb alebo bezpečnostná rada štátu pripravovala akýkoľvek spôsobom karanténu Bratislavy, alebo uzavretie hlavného mesta."

​Iná správa zase hovorí o tom, aby ľudia nepoužívali liek brufen, ktorý spôsobuje zhoršenie ochorenia.
V správe sa uvádza: "Teraz som dostala správu z univerzity z Viedne, kde dostali pitevné správy všetkých zosnulých z Talianska, tak zistili vlastne, že vo veľa prípadoch týchto zosnulých ľudí sa našiel brufen. Kombinácia korona a brufen vlastne zduplikuje rozmnožovanie tohto víru v tele".
Tieto vyjadrenia však odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry odmietol: "Tí, čo sú chorí majú bolesti svalov a kĺbov, takže použijú ibuprofen aj ako analgetikum, takže je to celkom logické, že tí, ktorí sú nakazení a potom chorí. Samotný nakazený nemá príznaky, nemá dôvod užívať analgetiká, antipyretiká, takže táto závislosť alebo súvislosť môže byť celkom náhodná."

Voči takýmto nepravdivým informáciách sa ohradil už aj samotný premiér Peter Pellegrini. "Kto pozná tohto pána, kto pozná túto pani, nech nám okamžite dá informáciu o ich identite na číslo 158, pretože sa vystavujú riziku pre šírenie poplašnej správy. Chcem ich veľmi intenzívne upozorniť nato, aby to prestali robiť a ľudia nech si to prestanú preposielať."

Na hoaxy upozorňuje nielen vláda a polícia, ale aj samotné ministerstvo zdravotníctva. Odporúčajú najmä sledovať nielen policajný facebook, ale aj stránky ministerstiev. Šírenie nepravdivých informácií sa považuje za trestný čin a voči šíriteľom budú rázne zakročovať. V takýchto prípadoch môže ísť aj o trestný čin šírenia poplašnej správy, za ktorý hrozí až niekoľko ročný pobyt za mrežami. Premiér apeluje na šíriteľov hoaxov. Vyzval ľudí aby pomohli pri pátraní. "Neuvedomujete si, čo robíte a akým spôsobom spôsobujete nervozitu, chaos a strach medzi obyvateľmi SR. Prosím prestaňte s tým, dôrazne vás vyzývam." dodal.

Keďže sa medzi ľuďmi šíri panika zisťovali sme, ako rozpoznať, že informácie o koronavíruse, ktoré sa k nám dostanú sú nepravdivé. Podľa odborníka na šírenie dezinformácií Vladimíra Šnidla, v momente, keď vám znova príde takáto nahrávka je potrebné všimnúť si, či sa vám hlas zdá povedomý prípadne sa identifikuje."Ideálne tak, aby ste si ho vedeli aspoň vygoogliť, či dá nejaké dôkazy pre svoje tvrdenie. A pokiaľ nedá, tak je to na úrovni jedna pani povedala a odporúčam nezdieľať. Miesto toho sa orientujte nato, čo hovoria lekári, ktorí nemajú problém sa pod to podpísať." Podobný prípad šírenia falošných správ riešia už aj v Maďarsku, kde zadržali 30 ročného muža. Videobloger šíril falošnú správu o zatvorení Budapešti pre koronavírus.

Ako pripraviť deti na čas strávený doma? Cenné rady dá školská psychologička:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy