Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z Talianska prišiel domov rovno do karantény. Netušil ale, že mu štát vystaví faktúru
Zdielať na

Z Talianska prišiel domov rovno do karantény. Netušil ale, že mu štát vystaví faktúru

GABČÍKOVO / Z Talianska prišiel domov aj za cenu toho, že bude musieť byť 14 dní v karanténe. Rozhodol sa pre ubytovňu v Gabčíkove, keďže to počul na tlačovke. Po troch telefonátoch na 112-tku a siedmich hodinách strávených na ulici nakoniec skončil v Žiline. Na druhý deň sa dozvedel, že v účelovom zariadení ministerstva vnútra by nechal takmer 300 eur.

"Sme pripravení poskytnúť aj naše zariadenie v Gabčíkove, vieme dočasne tam uchýliť niekoľko stovák ľudí, ktorí by tú karanténu chceli absolvovať tam, budeme sa o nich starať, budeme im dávať stravu," vyhlásil premiér Pellegrini ešte vo štvrtok.

"Keďže pán Peter Pellegrini povedal na tlačovke, že toto zariadenie je už pripravené a ľudia sa už môžu hlásiť, tak na základe tohto som sa ja rozhodol, že budem cestovať na Slovensko," uviedol Miroslav Žák. 

Miroslav pracoval v Taliansku, mohol tam ešte zotrvať, ale rozhodol sa, že radšej strávi doma 14 dňovú karanténu v Gabčíkove. V piatok vystúpil z auta v Trnave, kde podľa inštrukcií prvýkrát zavolal na linku 112 o okolo jednej popoludní.
"Bolo mi povedané, že ma zaradia do zoznamu čakateľov, respektíve žiadateľov o toto zariadenie, a že mám vydržať, že ma budú kontaktovať," priblížil. 

V Trnave nikoho nepozná na ulici, držal sa ďalej od ľudí. S batožinou, gumenými rukavicami a rúškom na tvári. Po dvoch hodinách volal opäť, dozvedel sa, že sa spisuje zoznam žiadateľov, že má počkať. Je evidovaný ako prednostný žiadateľ, keďže je na ulici. "Nakoľko už to bolo vyše sedem hodín, čo som stál na ulici pri hlavnej stanici v Trnave, som sa rozhodol, že nebudem tam stáť," poznamenal. 

O trištvrte na deväť sadol na vlak do Žiliny a kamaráti mu tam pomohli nájsť ubytovanie v prázdnej chatke. Keď už bol v ubytovaný v Žiline, dostal telefonát z pevnej linky. Operátor, s ktorým hovoril prvýkrát, zisťoval, ako pokračuje jeho situácia. "A vtedy mi povedal, že sa môžem presunúť do plateného zariadenia Gabčíkovo," vysvetlil Miroslav. 

O tom, že účelové zariadenie na karanténu bude spoplatnené, ho ale dovtedy nikto neinformoval. "Sú pripravené, jedno je Gabčíkovo, ďalšie je účelové zariadenie na Donovaloch a tretie bude účelové zariadenie v Liptovskom Jáne," skonštatovala ministerka vnútra Denisa Saková. 

Ďalšie inštrukcie dostal v sms-ke nad druhý deň pred jedenástou, okrem iného tam bola aj informácia o platbe – 21 eur za noc a celodennú stravu. "Keď si to prerátam, že by som tam mal byť tých 14 dní, si môžem spraviť nákup na celý mesiac," reagoval Miroslav. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy