Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pravoslávni veriaci chcú slúžiť bohoslužby naďalej
Zdielať na

Pravoslávni veriaci chcú slúžiť bohoslužby naďalej

BRATISLAVA / Je to sebecké a nezodpovedné", týmito slovami dnes na postup pravoslávnej cirkvi reagoval premiér Peter Pellegrini. Pravoslávni arcibiskupi totiž vyhlásili, že chcú bohoslužby slúžiť aj naďalej a chrámy nezatvoria. Predseda vlády upozorňuje, že nerešpektovanie opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu vníma ako ohrozenie verejného zdravia a môže mať trestnoprávnu dohru.

Zákaz verejných zhromaždení platí na celom území štátu a potrvá najbližšie dva týždne. K opatreniam pristúpila aj katolícka a evanjelická cirkev. Pravoslávni však svoje chrámy nechávajú otvorené. Na situáciu  reagoval premiér Pellegrini "Mrzí ma a som veľmi sklamaný, pretože cirkev tu má byť na to, aby pomáhala a nie na to aby v záujme sebeckého dodržania tradícii ohrozovala verejné zdravie."

"Je tu veľa pravoslávnych. Ale ak vláda SR obmedzila a zakázala spoločenské a kultúrne podujatia, myslím si, že je to aj v záujme veriacich aby toto rešpektovali." reaguje prednosta okresného úradu v Snine Michal Vohár. 

Opačný názor majú pravoslávni veriaci ako nám jedna z nich povedala" Krčmy, reštaurácie, všetky tie verejné podniky sú otvorené... máme prijímať tú tajinu, tú eucharistiu, lebo práve tá nás ochráni, aj pred koronavírusom aj pre inými chorobami, ja sa nebojím, naša rodina sa toho nebojíme."

Taktiež pobúrení sú aj predstavitelia pravoslávnej cirkvi "Ani jeden štát nevydal také nariadenie ako na Slovensku. Nikde sa nepraxuje to, aby bohoslužby boli zakázané. Pritom u nás chodia deti do školy, ľudia chodia do roboty a chodia v stovkách." tvrdí hovorca pravoslávnych Milan Gerka. Podľa jeho názoru stanovisko pravoslávnej cirkvi vychádza z tradície cirkvi a zo životných skúseností cirkvi.

Premiér Pellegrini však tvrdí, že ide o ohrozenie verejného zdravia a to môže mať aj trestnoprávnu dohru. "Veď oni by mali ísť príkladom a nie tu vyhlasovať, že budú piť z jedného kalicha a bozkávať ikony. Veď ako keby naschvál chceli urobiť všetko, len aby sa šírila nákaza."

Podľa hovorkyne ÚVZ ide v prípade svätých omší ide o podujatia, na ktorých sa vo väčšom počte zhromažďujú osoby, ktoré sú koronavírusom najviac ohrozené, napríklad seniori, ľudia trpiaci rôznymi chronickými ochoreniami a u ktorých je riziko nakazenia väčšie.

"Predseda vlády biskupov pravolsávnej cirkvi vyzval, aby svoje vyhlásenie vykonávať naďalej bohoslužby zvážili." dodal.

V Bánovciach nad Bebravou si poradil miestny farár po svojom. Pozrite si video

Najčítanejšie správy