Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľudia v Tatrách napriek zákazu prikrmujú zver. Hrozia im za to vysoké pokuty
Zdielať na

Ľudia v Tatrách napriek zákazu prikrmujú zver. Hrozia im za to vysoké pokuty

VYSOKÉ TATRY / Tatranské medvede si dobre pamätajú, kde pred zimným spánkom hodovali - a teraz sa tam vracajú. Mestskí policajti dúfajú, že ľudia už nebudú zvieratám nechávať potravu, alebo ich nebodaj prikrmovať. Inak im hrozia pokuty.

Je ešte len prvá polovica marca a tatranskí mestskí policajti už majú v rukách veľký zoznam o tom, na akých miestach videli ľudia medvede.

Mestskí policajti z Vysokých Tatier zaregistrovali už 15 podnetov, medveďovi sa najviac páči v Tatranskej Lomnici a dáva o sebe poriadne vedieť. "Tak pred polnocou sme sa zobudili na neuveriteľný buchot a videli sme ho tam, ako sa hrabe v koši," povedal Michal, autor videa s medveďom.

​A tu zrejme začnú problémy, ani nie tak so zvieratami ako s ľuďmi. Kŕmenie zvierat a radosť turistov z toho, že im dajú niečo pod zub je problémom už dlhé roky. "Prikrmovať môže len správca revíru, takže ak by náhodou kohokoľvek napadlo, prikrmovať vlka alebo niečo iné, tak je to s rozporom so zákonom," vyjadril sa zoológ štátnych lesov TANAPU Jozef Hybler.

V Tatranskom národnom parku platí nariadenie, že zvieratá sa kŕmiť nemôžu. Ľudia dokonca pre zver postavili krmelce. "Tie krmitka sme odstránili a samozrejme, keď sa to bude opakovať, tak pristúpime k sankciám," upozorňuje policajt Jozef Štefaňák.

Dať jeleňovi potravu, alebo pohodiť niečo medveďovi, aby nebol hladný nebude lacnou záležitosťou. "Bude to 3300 eur pre podnikateľov a 50 eur pre fyzickú osobu. Dúfam, že sa ľudia spamätajú a nebudú to robiť," dodal Štefaňák.

Medvede sa už prebúdzajú. Pracovníkov tatranského strediska čakal cestou domov poriadny šok. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy