Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Kostolišti pre potvrdený koronavírus zasadal krízový štáb. Zavrieť museli aj všetky pohostinstvá
Zdielať na

V Kostolišti pre potvrdený koronavírus zasadal krízový štáb. Zavrieť museli aj všetky pohostinstvá

KOSTOLIŠTE / Zdravotný stav muža je stabilizovaný, má zápal pľúc, podávajú mu antivirotiká, ktoré zaberajú a jeho stav sa zlepšuje. Muž pochádza z obce Kostolište neďaleko Malaciek. Jeho manželka pracuje v okresnom meste. Na obidvoch miestach zasadali krízové štáby. Tie informovali o tom, že v domácej karanténe je ďalších 9 ľudí. Na paniku ale dôvod nie je a presne tak to vyzeralo aj v Kostolišti.

Život v obci sa nezastavil, ľudia síce majú obavu, no snažia sa byť opatrní a dodržiavať pokyny hygienikov. Počas dňa sa obyvatelia obce postupne dozvedali o prvom nakazenom mužovi na Slovensku. Informácia, že pochádza práve od nich ich prekvapila, no panike nepodľahli. "Ja to beriem reálne, čo má prísť, prišlo," vraví miestny obyvateľ. 

Aj keď v popoludňajších hodinách ešte obec nemala žiadne nariadenia regionálneho hygienika, starosta prevetnívne požiadal majiteľov pohostinstiev, aby prevádzky zatvorili. "Dočasne máme zatvorené, dostali sme takú informáciu, že musíme mať zatvorené. Chystáme sa dezinfikovať," vraví zamestnankyňa pohostinstva Naďa. 

"Dokiaľ mi regionálny hygienik nezavolá a nepotvrdí nejaké ďalšie náležitosti ohľadom tohto vírusu a ďalších vyšetrení, ktoré ohľadom toho prebiehajú, tak nechceme robiť zásadné opatrenia," uviedol starosta obce Kostolište Hubert Danihel. 

Vyšetrenia sa týkajú manželky hospitalizovaného muža. Kedže pracuje v Malackách, mesto zvolalo krízový štáb. Ten očakáva výsledky jej testov. Zároveň skúmal jej kontakty s ďalšími ľuďmi za ostatné dni. Pracovisko, kde je žena zamestnaná, zatvorili a v karanténe sa ocitli ďalšie osoby. "Môžem potvrdiť, že 9 ľudí je momentálne v domácej karanténe práve pre tie blízke konakty," uviedla hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilcová. 

Krízový štáb zvolal aj starosta obce, priamo na obecnom úrade, kde rozhodovali o ďalšom postupe. Obyvateľov teraz upozornia, aby sa vyhýbali spoločenským akciám, dodržiavali zvýšenú hygienu a v prípade zdravotných komplikácii lekára kontaktovali len telefonicky. V obci už zrušili plánované podujatia. Od pondelka bude zatvorená aj materská škôlka.

"O každého sa bojíme, to je jedno, či je mladý alebo starý, máme v rodine aj mladých aj starých, o každého sa bojíme, keby niečo vypuklo veľké," uviedol obyvateľ obce. Starosta ľudí upokojuje, že nie je dôvod na žiadnu paniku. Situácii sa dôkladne venujú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy