Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nádeje rodičov ťažko chorých detí, ktorým môže pomôcť len predražená liečba, sa možno čoskoro naplnia
Zdielať na

Nádeje rodičov ťažko chorých detí, ktorým môže pomôcť len predražená liečba, sa možno čoskoro naplnia

BRATISLAVA / Nádeje rodičov malých detí, ktorým môže pomôcť veľmi drahá a na Slovensku zatiaľ neregistrovaná liečba, sa možno čoskoro naplnia. Potom, ako ministerstvo zdravotníctva udelilo povolenie, teraz nasledujú rokovania s výrobcom lieku nielen o možnostiach financovania, ale aj o bezpečnosti a efektivite lieku. Po stretnutí s otcom malej Amélie to potvrdila aj riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

​"Našli sme konsenzus, som mu potvrdila, že budeme hľadať cesty na to, aby sme dosiahli úhradu a nebudeme hľadať prekážky, aby sme to neuhradili," uviedla generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková. "Prvýkrát od medializácie našich štyroch detičiek sa diskusia viedla v duchu tom, že akým spôsobom nájsť riešenie a ako, že sa niečo nedá," povedal Améliin otec. Stále však nie je zrejmé, či sa na Slovensku nájde lekár ochotný aplikovať liečbu. Súvisí to s tým, že liek u nás nie je registrovaný a slovenskí lekári s ním nemajú skúsenosti.

"V priebehu budúceho týždňa budeme kontaktovať rodičov našich pacientov a dohodneme sa na ďalších postupoch," povedala hovorkyňa NÚDCH Bratislava Dana Kamenická. "V utorok ideme s Riškom do nemocnice v Budapešti, podpíšeme zmluvu a bude mať prvé vstupné vyšetrenie," vyjadril sa Riškov otec. Zastupujúci minister zdravotníctva priznáva, že ide o nesystémový krok, ktorý vytvára precedens.

"Dnes štát nemá inú možnosť ako využiť možnosť výnimky schválenia individuálnej liečby, čo zakladá precedens do budúcna, s ktorým budú mať čo robiť poisťovne, áno, je to tak, ale momentálne sa to inak riešiť nedá," skonštatoval premiér Peter Pellegrini.

Zástupcovia poisťovne a výrobcu lieku sa stretnú budúci týždeň. Aj rodičia dúfajú, že dostanú odpovede na otázky o bezpečnosti a efektivite lieku a samozrejme o jeho financovaní. "Môžu sa prihlásiť aj o bezplatné darovanie u výrobcu, doteraz nemohli. Možno niektoré ak nie všetky tri to dostanú bezplatne," dodal Pellegrini.

"Pre nás je dôležité, aby zbierka pokračovala ďalej. Zatiaľ nemáme lekára ani nemocnicu, ktoré by boli ochotné nám liek podať a čas sa nám kráti a my potrebujeme v zbierke pokračovať," vyjadrila sa mama Alexa.

SaS chce audit všetkých zmlúv

Strana Sloboda a Solidarita v piatok kritizovala Petra Pellegriniho za to, že zhruba mesiac pred voľbami zrušil dovtedy platný príkaz ministerky zdravotníctva. Išlo o nariadenie, že Všeobecná zdravotná poisťovňa musí predložiť každú zmluvu nad 50 tisíc eur na schválenie odborníkom na ministerstve.

Po novom sa to týka len zmlúv nad milión eur. Strana Richarda Sulíka varuje úradníkov, že plánuje preveriť všetky nové zmluvy a pokiaľ budú nevýhodné pre štát, bude trvať na vyvodení osobnej zodpovednosti.

"Samozrejme, že boli, gro toho sú nákupy liekov, ktoré prebehli štand. VO, ministerstvo nám to schvaľuje, odbúrala sa technokratická a administratívna záťaž, určite sme nepodpísali žiadnu zmluvu ktorá by bola nevýhodná," vyjadrila sa generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy