Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Seriál Jenny naberie ďalší rozmer. Na otázky divákov budú odpovedať odborníci
Zdielať na

Seriál Jenny naberie ďalší rozmer. Na otázky divákov budú odpovedať odborníci

BRATISLAVA / Obrovský ohlas a veľa otázok zaznamenávame na príbeh seriálovej Jenny. Lekári budú odborne odpovedať na divácke otázky, aby podporili túto formu osvety. Súčasne sme vyhlásili zbierku pre malých pacientov, ktorí podobný príbeh ako Jenny prežívajú práve teraz na onkologických oddeleniach. Zaslaním prázdnej SMS na čislo 855 v sieťach všetkých mobilných operátorov podporíte deti s rakovinou v sume 3 eurá prostredníctvom registrovanej zbierky Nadácie TV JOJ

Oddelenia, kde aj v týchto minútach prežívajú deti s rodičmi svoj vlastný príbeh veľmi podobný tomu Jeninmu. Sestra Zdenka bola niečo ako dozor, aby ustrážila hercov, aby priniesli čo najvernejší obraz, ako funguje dennnodenne onkológia a nakoniec ju bude vidieť aj v seriáli. "Väčšina ľudí si myslí, že na onkológií je všetko depresívne a smutné. Ja každému nato odpoviem. Na onkológií je vždy veselo. Veľakrát k nám prídu detičky ktoré sú smutné a tu sa proste rozbesnia rozveselia a nechcú ísť domov."

Kým Zdenka robí na dennej klinike, sestra Katka pracuje na oddelení, kde pacienti strávia aj niekoľko mesiacov. "Život je tu veľmi dynamický. Tu ticho neexistuje podľa mňa. Je to taký internátny život podľa mňa. Spolu hľadajú smútok, dobré veci." vraví Katka.

Nielen herci si vypočuli otázky. Nezrútili ste sa, keď ste natáčali priamo na oddelení? Na túto otázku nám odpovedal Ján Koleník "Ja som poprosil jednu sestru z oddelenia, ktorej som sa pýtal čo im mám povedať? A ona povedala, že povedzte Robíme krásnu prácu." Pre sestru  je to srdcová záležitosť a budujeme lepšiu budúcnosť pre tých pacientov.

Teraz môžu ľudia malým pacientom pomôcť aj formou našej sms zbierky. "Som veľmi rád, že seriál Jenny má nielen vysokú sledovanosť ale má aj presah mimo televíznej obrazovky v podobe zbierky na pomoc s deťom s rakovinou." skonštatoval riaditeľ TV JOJ Marcel Grega

Už teraz sa objavilo množstvo ohlasov a lekári opäť pomôžu. Vysvetlia všetky nejasnosti, ktoré pošlú seriáloví diváci Jenny cez sociálnu sieť. "Majú istotu, že tá odpoveď bude fundovaná, takže to nebude doktor Google.Naši kolegovia v tomto prípade detskí onkológovia a detský psychológ, ktorý denno-denne žije s pacientmi a rodičmi, tak títo sa budú spolupodielať na tom aby boli tieto odpovede fundované" odpovedá  generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.

Sestričky veria, že aj vďaka tejto osvete sa ťažká choroba odtabuizuje, pretože deti ju väčšinou zvládajú lepšie ako ich rodičia. "Veľa predčia tých rodičov. Mohli by sme sa veľa vecí od nich učiť. Oni to berú tak ako to príde." Pomoc môže byť rôzna " Niektorí sa chcú hrať s deťmi, grafici, fotografi sú u nás vítaní. Keby niekto chcel my zavádzame aj novinky, napríklad radi by sme uvítali niekoho kto by pomáhal učiť angličtinu, či už sestry alebo rodičov, ktorí sú tu.Vždy je najlepšia finančná pomoc, vtedy vieme pomoc urobiť úplne adresne." Podporu vyjadrujú ľudia aj zvonením na zvonček, na ktorý zvonia v seriáli odliečené deti pri odchode z oddelenia.

Zaslaním prázdnej SMS na čislo 855 v sieťach všetkých mobilných operátorov podporíte deti s rakovinou
v sume 3 eurá prostredníctvom registrovanej zbierky Nadácie TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy