Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V týchto oblastiach platia výstrahy pred dažďom. Na horách hrozí aj silný vietor
Zdielať na

V týchto oblastiach platia výstrahy pred dažďom. Na horách hrozí aj silný vietor

BRATISLAVA / Meteorológovia varujú pred vetrom na horách, v nárazoch dosiahne rýchlosť až 135 km/h. Výstraha 1. stupňa platí aj pred dažďom, platí pre všetky kraje okrem Košického a Bratislavského kraja.

Výstrahu 1. stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre Žilinský, Prešovský, Košický, Trenčiansky kraj a niektoré okresy Banskobystrického kraja. "Na horách v polohách nad 1000 metrov sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 - 135 km/h. Táto rýchlosť vetra no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uvádza SHMÚ. Výstraha bude platiť od 9:00 do polnoci, s výnimkou Prešovského kraja, kde potrvá do nedele do 6:00.

Meteorológovia vydali aj výstrahu 1. stupňa pred dažďom pre všetky kraje okrem Košického a Bratislavského kraja. Platiť bude od nedele od 15:00 do pondelka do 15:00. "Ojedinele sa očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 - 45 mm. Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," varuje SHMÚ.

Podľa meteorológov bude v sobotu prevažne oblačno, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Ojedinele možno očakávať slabé sneženie, v nižších polohách aj dážď. "Najvyššia denná teplota bude 2 až 7, v južnej polovici západného Slovenska a na juhu stredného Slovenska 7 až 12 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 m dosiahne okolo -4 stupňov Celzia," uvádza SHMÚ. Fúkať bude slabý, postupne prevažne južný vietor 4 až 11 m/s (10 až 40 km/h), v nárazoch miestami okolo 16 m/s (60 km/h). Na horách bude búrlivý vietor až víchrica.

Zjazdnosť: Na cestách je do piatich centimetrov snehu 

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Rovnako cesty I. II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sú cesty pokryté čerstvým, utlačeným alebo kašovitým snehom do jedného až troch centimetrov, na Orave miestami do štyroch až piatich centimetrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke. Hmla s dohľadnosťou do 100 metrov sa vyskytuje v okolí Giraltoviec.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem horských priechodov Huty, Vrchslatina, Herlianske Sedlo, Donovaly, Čertovica, Makov, Podspády, kde je na vozovke utlačený alebo kašovitý sneh do jedného až troch centimetrov.

Horský priechod Príslop je uzatvorený pre nákladné autá nad 12 metrov dĺžky. Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený horský priechod Šútovce (cesta III/1774). Cesta II/576 v úseku Banské - Herľany (Herlianske Sedlo) je v zimnom období neudržiavaná. Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra 2019 uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 12 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

V horách platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

V dôsledku silnejšieho sneženia a vetra počas posledných dvoch dní sa vo vysokohorskom teréne Tatier, Nízkych Tatier a Malej Fatry vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda tretí stupeň. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) na svojej stránke. Nový sneh pripadol väčšinou na tvrdý, miestami až ľadový povrch staršieho snehu, s ktorým nie je dostatočne previazaný. Uvoľnenie lavíny je na strmých svahoch možné už pri malom dodatočnom zaťažení. V ojedinelých prípadoch je možný aj výskyt stredne veľkých spontánnych lavín. Vo Veľkej Fatre, vzhľadom na nižší úhrn nového snehu, trvá naďalej mierne lavínové nebezpečenstvo, čo je druhý stupeň. Tendencia lavínového nebezpečenstva má zotrvalý stav.

V sobotu ráno bolo na horách prevažne zamračené počasie. Teplota vzduchu sa pohybovala od -13°C do -3°C na podhorí. Za posledné dva dni pripadlo 20 - 40 cm nového prachového snehu. Ten je uložený na tvrdom snehovom podklade, s ktorým nie je dostatočne previazaný. Vplyvom vetra, ktorý počas sneženia menil smer zo severozápadu na juh, je nový sneh previaty na záveterné svahy rôznych orientácií. Uložený je vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. Hrebene a vrcholové partie hôr sú, naopak, sfúkané až na tvrdý ľadový podklad, kde je pri pohybe nevyhnutné používať stúpacie železá - mačky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy