Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odkaz autobusovej tragédie pri Nitre: Popradskí hasiči sa pripravili na najhoršie
Zdielať na

Odkaz autobusovej tragédie pri Nitre: Popradskí hasiči sa pripravili na najhoršie

POPRAD / Iste si ešte pamätáte mimoriadne tragickú nehodu autobusu, ktorý havaroval pri Nitre. Náročné chvíle prežívali aj zasahujúce zložky. Popradskí hasiči si preto počas cvičenia vyskúšali viacero postupov záchrany.

"Lekár prioritne ošetruje a zachraňuje životy, hasiči umožňujú tie vstupy, vyslobodzujú tých zranených, polícia zabezpečuje miesto nehody, respektíve nejaké stopy a dokumentácie, čiže každá zložka má nejakú úlohu, ktorú musí splniť," vysvetlil Marián Lopuch, veliteľ smeny z OR HaZZ Poprad. 

​Popradskí hasiči si tak precvičili svoje úlohy. Vyslobodenie i transport ľudí z havarovaného autobusu do hniezda ranených. Umožnila im to autobusová spoločnosť v Poprade priamo v ich areáli. 

Priestor v autobuse bol veľmi malý, ale hasiči si museli poradiť aj s tým. Každý z nich aj tí, ktorí sa na ich prácu pozerali, mysleli na tých, ktorí to skutočne zažili, ale aj na tých, ktorí už nie sú medzi nami. 

Myšlienky však patrili aj zasahujúcim kolegom. "Každého z nás napadne, čo ak by. Ako sa chovali tí chlapi, aké to museli byť pre nich ťažké, lebo sami zisťujeme, že dostať sa do autobusu, pomôcť ľuďom, býva niekedy komplikované," poznamenal Marián Lopuch. 

V ďalšej časti si hasiči cvičili, ako sa technici čo najefektívnejšie dostať do havarovaného autobusu. Ak by boli vo vnútri ranení, museli by to urobiť tak, aby ľudí nezranili ešte viac. "Všetky tie technické prostriedky - rozbrusovačky, nožnice, musia brať ohľad na to, aby im neublížili," skonštatoval Marián Lopuch. 

Záver cvičenia patril haseniu horiaceho autobusu. "Vzhľadom na zdroj pohonu, čiže naftový motor, je to riziko menšie, ale riziko nemôžeme nikdy vylúčiť," zhodnotil Marián Lopuch. Oheň sa šíril rýchlo. Predstava, že vo vnútri by boli bezmocní ranení, je desivá, ale hasiči musia byť pripravení na všetko. "Slovami klasika - ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku, ale dúfajme, že to nikdy nezažijeme," uzavrel 

Pozrite si aj zábery z tragickej nehody pri Nitre: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy