Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Klesajúce zisky bánk si vyžiadali svoju daň. Na jej splatenie sa budú musieť poskladať klienti
Zdielať na

Klesajúce zisky bánk si vyžiadali svoju daň. Na jej splatenie sa budú musieť poskladať klienti

BRATISLAVA / Klesajúce zisky bánk si vyžiadali svoju daň. Na jej splatenie sa však budeme musieť poskladať my, ich klienti. Od marca sa totiž chystajú zvýšiť poplatky ďalšie dva finančné domy. Dôvodom nie sú len rekordne nízke úrokové sadzby, ale aj zdvojnásobenie bankového odvodu, pre ktorý prídu o desiatky miliónov eur.

​K štyrom bankám, ktoré zvyšovali poplatky už od nového roka sa od marca pridajú ďalšie dve – svoje sadzobníky upravuje Tatra Banka a Poštová Banka.
"Je v súlade s našou digitálnou stratégiou, ktorá odráža najmä rastúce náklady na hotovostné operácie a iné operácie na pobočkách," povedal hovorca Tatra banky Boris Fojtík. "Avšak klienti si vedia tieto služby zmeniť za bezhotovostné alternatívy," vyjadrila sa hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Kto chce ušetriť, mal by preto čo najviac využívať elektronické bankovníctvo. Chodiť na pobočku s jednoduchými operáciami bude stále drahšie a hotovosť sa môže stať neželanou príťažou.

Peňaženka v mobile a celá banka v počítači je trend, ktorému sa nevyhneme. Za vyššími poplatkami však treba hľadať aj väčšie daňové zaťaženie, s ktorým banky nerátali. "Zdvojnásobenie bankového odvodu má výrazne vyšší negatívny vplyv na výsledky banky ako zvyšovanie poplatkov," skonštatoval Fojtík.

Zdá sa, že postupne sa končia aj zlaté časy bezplatných účtov, ktoré v súčasnosti ponúkajú už len tri banky. "Tie podmienky, za ktorých je možné získať balíky zadarmo sú sprísnené a bude to stále zriedkavejšia vec, podľa môjho názoru," zhodnotil riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.


Keďže bankám zo ziskov starostlivo ukrajuje štát, tie hľadajú zdroje, ako zaplátať nečakané diery v hospodárení. "Bankám vo všeobecnosti komplikujú situáciu aj zmeny v legislatíve, regulácia alebo nízke úrokové sadzby," vyjadrila sa Žáčková.

Tie sú zvyčajne zdrojom značnej časti zisku, no keďže sú naďalej iba tesne nad nulou, príjmy treba hľadať inde – zvyčajne na poplatkoch. "Niektoré banky od začiatku roka pristúpili aj k viacnásobnej úprave cenníkov," dodal Ovčarik. Ani to ešte nemusí byť všetko, najmä ak sa bankám nepodarí uspieť so žiadosťou o vrátenie zvýšených odvodov.

Banky odmietajú osobitý odvod. Analytik varuje, že to aj tak nakoniec zaplatia klienti. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy