Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Senci zbierajú kuchynský odpad. Poputuje do bioplynovej stanice
Zdielať na

V Senci zbierajú kuchynský odpad. Poputuje do bioplynovej stanice

SENEC / Zvýšenie poplatkov za uskladnenie komunálneho odpadu núti mestá a obce zodpovednejšie pristupovať k jeho triedeniu. V Senci od začiatku februára rozbehli zaujímavý pilotný projekt. Obyvatelia môžu bio-odpad zo svojich kuchýň ukladať do špeciálnych nádob, ktoré putujú do bioplynovej stanice.

Obyvatelia všetkých obytných domov v Senci môžu kuchynský odpad uskladňovať do hermeticky uzavretej nádoby. "Ľudovo nazývané pomyje. Všetky zbytky jedla, všetky potraviny po záruke, starý chlieb," vraví referentka odpadového hospodárstva mesta Ivica Gajdošová. 

Pre ľudí je nepochopiteľné, že tam môžu hádzať aj jogurty v tégliku, ktoré sú po záruke. "Nakoľko ten odpad končí v bioplynovej stanici, tak tá si s tým poradí," dodala Gajdošová. 

Do tohto pilotného projektu je zapojených aj okolo 130 rodinných domov. Aj keď ľudia pri domoch majú hnedé nádoby na bioodpad, privítali aj vedrá na odpad z kuchyne. "Čo sa týka toho bio odpadu z domácnosti máme toho dosť. Popýtala som ešte jednú nádobu a o to máme menej toho odpadu komunálneho," povedala obyvateľka mesta Iveta Bagitová. 

Zberová firma im každý utorok zoberie plné nádoby a nechá čisté prázdne vedrá. "Do bioplynových staníc sa vozí do Budče, alebo do Bošian," vraví Tomáš, ktorý pracuje v zbernej firme. 
Ide o testovaciu prevádzku na tri mesiace. Ak sa to osvedčí , mesto to plánuje zaviesť do praxe. "Budúci rok sa nám mení legislatíva a budeme povinní zbierať aj odpad z kuchyne, ktorý sme teraz nezbierali od fyzických osôb," vysvetľuje Gajdošová. 

Ak chceme mať menej kuchynského odpadu, treba kupovať toľko potravín, koľko konkrétna domácnosť spotrebuje. "Keď vidím, že celý chlieb je vyhodený tak má z toho až srdce bolí," poznamenala obyvateľka Senca Vierka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy