Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chladný vzduch či poriadna metelica. Čo nám prinesie koniec februára?
Zdielať na

Chladný vzduch či poriadna metelica. Čo nám prinesie koniec februára?

BRATISLAVA / Dnes k nám v silnom severozápadnom prúdení prúdi chladný vzduch spolu s dávkami vlhkosti. Práve preto sa na viacerých miestach krajiny tvoria prehánky, od asi 500-600 m snehové. 

Zajtra bude sneženia oveľa viac

Postúpi k nám od západu celý frontálny systém spojený s tlakovou nížou Bianca. "Toto meno si je potrebné zapamätať, pretože pri jej presune našim územím sa dajú očakávať výrazné prejavy počasia. Aj intenzívne zrážky, zväčša sneženie, aj silný vietor a aj jeho nárazy budú zajtra komplikovať situáciu na našom území," prezradila meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 
Už v noci sa od západu rozsneží na mnohých miestach. V nížinách na západe krajiny to môže byť aj dážď so snehom, prípadne dážď. Teplota do rána poklesne na 3 až -3, v dolinách a kotlinách okolo -5°C. Pozor, nie je vylúčená ani tvorba poľadovice! Pred teplým frontom zosilnie južný vietor, priemerná rýchlosť bude do 35, v nárazoch okolo 50 km/h. silno začne fúkať aj na horách. 

Cez deň bude pokračovať oblačná až zamračená obloha a na mnohých miestach bude snežiť, najmä na západe do asi 300 m budú zrážky zmiešané, prípadne bude pršať. Teplota cez deň bude od 3 do 8°C, na severe od -1 do 3°C. Vietor sa z južného zmení na severozápadný až severný a zosilnie na rýchlosť až okolo 40 km/h, v nárazoch až okolo 70 km/h. Na horách prechodne až víchrica. Pri snežení a vetre sa budú vytvárať snehové jazyky. 
K večeru budú zrážky ustávať a bude sa aj od západu zmenšovať oblačnosť. 

Záver februára príde s poriadnou metelicou

Na záver februára môže na našom území byť poriadna snehová metelica. Je predpoklad, že mnohé miesta na severozápade krajiny, v okolí Považskej Bystrice, v Prievidze, v Turci, v okolí Kremnice, Banskej Štiavnice , ale aj na Horehroní a v Liptove, Zamagurí, či Spiši a Zemplíne spadnúť za noc od 8 do 15 cm nového snehu. Smerom na východ budú síce zrážky menej výdatné, ale aj tam sú cm snehu hrozbou pre plynulosť a bezpečnosť dopravy. "Pamätajte na to, keď bude ráno vyrážať za povinnosťami a radšej vyrazte skôr. A, samozrejme, buďte trpezliví a empatickí, ostatní vodiči budú na tom veľmi podobne," dodala meteorologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy