Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vyšetrovateľ NAKA obvinil v prípade výstavby Bonaparte Bašternáka a ďalšie osoby
Zdielať na

Vyšetrovateľ NAKA obvinil v prípade výstavby Bonaparte Bašternáka a ďalšie osoby

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ NAKA v prípade výstavby Bonaparte obvinil štyri osoby. Znalci, ktorí v už rozpredanej budove vŕtali do stien, aby zistili z čoho a ako ju postavili, odovzdali vyšetrovateľom svoje posudky. Daňovej trestnej činnosti sa mali dopustiť uplatnením neoprávneného nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH vo výške viac ako 900- tisíc eur. V ňom mali byť zahrnuté navýšené dodávateľské faktúry za stavebné materiály a práce na stavbe polyfunkčného domu.

Podľa informácie polície ide o bývalých konateľov dvoch obchodných spoločností, medzi ktorými je aj Ladislav Bašternák, Ing. Stanislav P., JUDr. Ivan P., Ing. Peter H. "Obvinení sú zo zločinu neodvedenia dane a poistného, ako spolupáchatelia," informovala polícia. 

"Uznesenie o obvinení zatiaľ nemám, preto sa k nemu nemôžem vyjadriť," vyjadril sa advokát Ladislava Bašternáka Peter Filip. 

Rezidencie Bonaparte. Keď Ladislav Bašternák s ďalšími podnikateľmi začali komplex budovať, daňovým úradom mali podľa vyšetrovateľov predkladať faktúry so sumami, ktoré mali byť nadhodnotené a nezohľadňovali reálnu cenu hrubej stavby. Tak si mali následne vytiahnuť od štátu státisíce eur cez vratky DPH. Polícia začala v roku 2016 trestné stíhanie, ktoré zahŕňalo aj skúmanie znalcov z odvetvia stavebníctvo. Tí na pokyn polície nakoniec nabehli do Bonaparte. Odvŕtali vzorky z použitých betónov v nosných konštrukciách, z podzemných aj nadzemných garáží, či z obvodových stien. Znalecké posudky nedávno odovzdali vyšetrovateľovi a ten na základe ich zistení, obvinil Bašternáka a jeho spoločníkov. 

Sporné milióny

Podľa znalcov celú hrubú stavbu Bonaparte Bašternák so spoločníkmi nemohol postaviť za 16 miliónov eur ako deklaroval faktúrami. Podľa nich, stála maximálne 12 miliónov. Sporných 4 milióny predstavujú teda zrejme neoprávnené navýšenie ceny stavby. Z nich si Bašternák a ďalšie osoby teda mohli uplatnili odpočet dane za takmer milión eur.  "V ňom mali byť zahrnuté navýšené dodávateľské faktúry ya stavebné materiály a práce na výstavbe polyfunkčného domu," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Je zrejmé, že obvinení zistenia znaleckého ústavu v Žiline, budú spochybňovať.  

"Mám od klienta plnú moc na zastupovanie v tejto veci, ktorú doručím vyšetrovateľke, keď získame uznesenie o obvinení, budem môcť k tomu zaujať bližšie stanovisko," poznamenal ďalej advokát Ladislava Bašternáka Peter Filip. 

Bašternák je už za neodvedenie dane a poistného právoplatne odsúdení v inej veci. Budúci mesiac tomu bude rok, čo je vo výkone trestu v zariadení s najnižším stupňom stráženia. 

Obvinený je aj podnikateľ, ktorého spomínal Kočner

Jedným z obvinených je aj podnikateľ, s ktorým Bašternák Bonaparte začal stavať. V minulosti mal vlastniť pozemok pre budúcu stavbu. Jeho meno už počas vyšetrovania Bonaparte spomínal aj trestne stíhaní Marian Kočner. Z Kočnerovho mobilu v aplikácii Threema polícia získala správu, v ktorej sa inej osoby pýta, koľko miliónov Plutkovi, z Bonaparte vlastne vyplatili.

K: Ahoj. Potreboval by som informáciu koľko dostal Plutko peňazí z Bonaparte. Pokiaľ viem tak dostal 25 mil. - ako tvoj vstup do projektu, a plus by som potreboval vedieť koľko dostal ako podiel na zisku.) Zase vyskakuje, tak ho potrebujem umravniť. Ďakujem."

Pozrite si reportáž, ako Fico opustil Bonaparte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy