Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obyvatelia bratislavskej Petržalky sú zúfalí. Funguje tu len jeden röntgen, na vyšetrenie sa niekedy ani nedostanú
Zdielať na

Obyvatelia bratislavskej Petržalky sú zúfalí. Funguje tu len jeden röntgen, na vyšetrenie sa niekedy ani nedostanú

BRATISLAVA / Jeden ambulantný röntgen pre spádovú oblasť cez 100 tisíc ľudí. Taká je aktuálna situácia v najľudnatejšej mestskej časti Petržalka v hlavnom meste. V bolestiach so zlomenými rukami či rebrami sú pacienti nútení vziať si poradové číslo a čakať. Na nedostatok ambulantných röntgenových pracovísk v tejto lokalite sme vás pritom v našom spravodajstve upozornili už počas leta. Situácia však pretrváva a zhoršuje sa.

Čakáreň je plná a poradové čísla sa blížia k 40. Takto to vyzerá v jednom z bratislavských zdravotných stredísk. Jednoducho nemajú na výber, z pôvodných troch pracovísk v tejto lokalite je dlhodobo funkčné len jedno. Na nepriaznivú situáciu v najväčšej bratislavskej mestskej časti sme vás pritom upozornili ešte v júli minulého roka. Vtedy z troch pôvodných pracovísk boli funkčné dve, jedno veľmi zastaralé a druhé spoplatnené 10 eurami. "Idete na Fedinovú nefunkčné, idete na Ševčenkovú a spoplatnené 10 eurami a za CD-čko 2 eurá," povedala o situácií v júli minulého roka matka pacientky. "Požiadal som o zazmluvnenie ale odpoveď z poisťovne nič," vyjadril sa Juraj Šimko, prevádzkovateľ radiodiagnostického pracoviska. 

Odvtedy sú zmeny čiastočné. Zastaralé röntgenové pracovisko  sa modernizuje a spoplatnené je bez poplatku. Funkčné a bez poplatku je aktuálne jedno, a to je pre spádovú oblasť cez 100 tisíc ľudí žalostne málo. "Pacientom odporúčame sa v takomto prípade obrátiť v prvom rade na svoju zdravotnú poisťovňu, nakoľko práve zdravotná poisťovňa má svojim poistencom zabezpečiť zdravotnú starostlivosť," informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman. 

"Poskytovateľ žiada o súhlas s uzatvorením zmluvy na rekonštruované rádiodiagnostické pracovisko v Poliklinike Šustekova, s navrhovaným respektíve plánovaným začatím činnosti v priebehu marca roku 2020. VšZP žiadosť aktuálne posudzuje," informovala Slávka Gáborová, hovorkyňa VŠZP. 

"Vidíte, že sa tam pracuje. Nejde to uponáhľať ale do mesiaca by mohlo byť pracovisko na Šustekovej otvorené. Od poisťovne som dostal prísľub, že bude zazmluvnené," dodal Šimko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy