Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stovky ton nebezpečných PCB látok v Strážskom presakujú do prírody. Zamorenie má odstrániť ešte dosluhujúca vláda
Zdielať na

Stovky ton nebezpečných PCB látok v Strážskom presakujú do prírody. Zamorenie má odstrániť ešte dosluhujúca vláda

STRÁŽSKE / Bývalý chemický závod v Strážskom po sebe zanechal ekologickú bombu. Stovky ton nebezpečných PCB látok sú uložené v starých sudoch, z ktorých presakujú do prírody. Miestni obyvatelia už dlho volajú o pomoc a pred mesiacom sa konečne dočkali. Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu. Lenže sa to zaseklo hneď na prvej fáze projektu, ktorou by mala byť analýza odobratých vzoriek. Každý týždeň prichádzajú s inou variantou riešenia. Stále však vraj platí sľub, že zamorenie odstráni ešte táto vláda.

Zo skládky v lese vyteká do prírody čoraz viac odpadu. Na miesto však zatiaľ neprišla ani jedna firma, ktorá by zo zamoreného miesta odobrala vzorky na podrobný rozbor. Štát vraj hľadá optimálne riešenie z pohľadu času a peňazí. Preto prebieha komunikácia so všetkými účastníkmi procesu likvidácie. Najnovšie tam patria aj odborníci z vysokých škôl.

​Podľa zdroja TV JOJ sa najmä zahraničné firmy dožadujú maximálnej transparentnosti výberu víťaza. Pri poslednej prehliadke zamorených lokalít, si totiž jedna zo spoločností odtiaľ tajne odobrala vzorky. "Pozvali sme 7 spoločností. Každá firma si mohla vziať vzorky. Brali si vzorky a podľa mojich informácií si tie vzorky odobrali," povedala ministerka vnútra Denisa Saková.

Presný termín reálneho začiatku likvidácie toxických odpadov nebol zatiaľ nikým stanovený. Čas sa však kráti, keďže to sľúbila ešte táto vládna garnitúra. "Na budúci týždeň sa môžu rozbehnúť konkrétne aktivity," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová. "Nebudeme sa motať do procesov. Nebudeme sa tu zapodievať kto, kedy, čo? Ľudia čakajú výsledok a my im ho musíme dať," zhodnotil premiér Peter Pellegrini.

Obyvatelia obce Poša žiadajú aj u nich vyhlásiť mimoriadnu situáciu pre PCB látky. Tvrdia, že pre zamorenie zomierajú na rakovinu. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy