Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Problémy s autobusmi v banskobystrickom kraji neskončili. Župa sa obáva ďalšieho zastavenia dopravy
Zdielať na

Problémy s autobusmi v banskobystrickom kraji neskončili. Župa sa obáva ďalšieho zastavenia dopravy

BANSKÁ BYSTRICA / Problémy s autobusovou dopravou v banskobystrickom kraji pokračujú aj naďalej. Dopravca odmieta osobné rokovania a s vedením župy sa nechce stretnúť. Navyše žiada doplatiť 1,5 milióna za rok 2018. Župa hovorí o ultimáte a obáva sa ďalšieho zastavenia dopravy.

Prázdne stanice a chaos s autobusmi z konca januára má v živej pamäti nejeden cestujúci z banskobystrického kraja. Zdá sa, že kríza v doprave nie je ani zďaleka zažehnaná. Vedenie kraja sa najnovšie sťažuje na to, že ich SAD Zvolen ignoruje. "Nesedíme za rokovacím stolom a tá situácia je nepredvídateľná," vyjadril sa predseda BBSK Ján Lunter. Navyše dopravca žiada od župy doplatenie 1,5 milióna eur za rok 2018, aj napriek tomu, že peniaze uložili do notárskej úschovy a to až do doby, kým súd nerozhodne o sporných dodatkoch uzavretých predošlým vedením župy. "Žiadajú to vyplatiť v 7 dňovom ultimáte," poznamenal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Dopravca sa bráni, tvrdí, že žiadajú doplatiť to, na čo majú nárok. "Nemáme dôkaz, že sú v notárskej úschove. Raz vravia, že zaplatia po naštudovaní, raz po rozhodnutí súdu," vyjadril sa Adrián Polóny, predseda predstavenstva SAD Zvolen. Župa podáva trestné oznámenie. A to práve za januárovú krízu kedy autobusy prestali jazdiť zo dňa na deň. "Aby sa súd vysporiadal so stavom, ktorý tu nastal," podotkol Ondrej Lunter.

Stále platí súdom vydané neodkladné opatrenie, ktoré dopravcovi prikázalo jazdiť. Ak by sa aj napriek tomu opakoval januárový scenár, župa by zrejme využila samosprávy, ktoré by si služby objednali u dopravcu. 

Dopravca ale osobné rokovania s úradom neplánuje. "Uprednostňujeme písomný styk kde je to napísané a nedá sa to prekrútiť," dodal Polóny, predseda predstavenstva SAD Zvolen. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy