Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Problematické odmeny pre zamestnancov úradu sa dostali opäť na súd: Trest pre exprimátora a exprednostu zrušili
Zdielať na

Problematické odmeny pre zamestnancov úradu sa dostali opäť na súd: Trest pre exprimátora a exprednostu zrušili

NITRA / Odvolací súd v Nitre nespochybnil vyplatenie odmien zamestnancom Mestského úradu v Nových Zámkoch spred 6 rokov, ktoré pripomínali zlaté padáky. Zrušil tak pôvodne 5-ročný trest za mrežami, ktorý uložil okresný súd bývalému primátorovi a prednostovi. Obžalovaní sa na pojednávaní nezúčastnili, obaja dostali nakoniec podmienečný trest a mestu musia zaplatiť 100-tisíc eur. Odmeny totiž vyplatili z položky, ktorú zákon nepovoľuje.

"Myslím si, že to bude memento najmä do budúcnosti, na základe tohto rozsudku, ktorý je zrejme prvý svojho druhu, ohľadne zlatých padákov," vyjadrila sa obhajkyňa Iveta Lenčéšová. Exprimátora a exprednostu mestského úradu v Nových Zámkov okresný súd pred rokom odsúdil na 5 ročné väzenie za vyplatenie odmien 14 zamestnancom vo výške 150 tisíc eur, plus odvody. Obaja sa odvolali, rovnako ako prokurátor. Senát krajského súdu v Nitre rozhodol, že vyplatenie odmien bolo v poriadku, problematické bolo presúvanie položiek v rámci rozpočtu. 

"Dikcia zákonu je stručná a jednoduchá, hovorí len o písomnom odôvodnení návrhu a nestanovuje žiadne ďalšie náležitosti, v tomto smere hodnotíme návrh, ktorým priznal tieto odmeny v súlade so zákonom," vyjadril sa sudca odvolacieho senátu, Krajský súd Nitra. 

Keďže v mestskom rozpočte v kolónke bežné výdavky, kam patria aj odmeny, nebolo dostatok financií, bolo ich potrebné presunúť. "A to okrem iného aj o rozpočtový presun z - rekonštrukcia a modernizácia, patriace do kapitálových výdavkov do položky odmeny, patriace do bežných výdavkov, čím mestu Nové Zámky spôsobili škodu v sume 100 tisíc eur," pokračoval sudca odvolacieho senátu. 

Došlo tak k porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v spolupáchateľstve a v prípade bývalého primátora aj k zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Súd rozhodol o podmienečnom treste pre oboch obžalovaných. A to odňatie slobody na tri roky s podmienečným odkladom a probačným dohľadom v prípade bývalého primátora na 5 a bývalého prednostu na 3 roky. 

"Ukladá povinnosť obžalovaným Gejzovi Pischingerovi a Petrovi Ághovi spoločne a nerozdielne nahradiť poškodenému, mestu Nové Zámky, škodu v sume 100 tisíc eur,"  dodal sudca odvolacieho senátu. "Rozhodnutie odvolacieho súdu považujem za mimoriadne komplexné a precízne," poznamenal obhajca Roman Balco. "Z pohľadu môjho klienta nebol porušený zákon, samozrejme akceptujem rozhodnutie súdu," dodala  obhajkyňa Iveta Lenčéšová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy