Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prísne strážené miesta kamerou TV JOJ: Tretí blok elektrárne Mochovce je opäť bližšie k spusteniu
Zdielať na

Prísne strážené miesta kamerou TV JOJ: Tretí blok elektrárne Mochovce je opäť bližšie k spusteniu

MOCHOVCE / Tretí blok atómovej elektrárne Mochovce je opäť bližšie k spusteniu. Úrad jadrového dozoru rozhodol, že vydá povolenie k zavezeniu paliva. TV JOJ sa s kamerou dostala aj na prísne strážené miesta.

V jadrovej elektrárni Mochovce hovoria, že sa dostali k dôležitému kroku na spustenie tretieho bloku. V pondelok im prišlo rozhodnutie, že im bude vydané povolenie k zavezeniu jadrového paliva. "Tomu predchádzalo množstvo technických skúšok, aby ho úrad mohol vydať," uviedol Branislav Strýček, riaditeľ SE. 

Prvú elektrinu bude tretí blok vyrábať zhruba 10 týždňov po zavezení paliva. "Pri 20 stupňovom výkone reaktora začneme skúšať turbíny a začne sa vyrábať elektrická energia," povedal Peter Andraško, riaditeľ výstavby. 

Dostavba 3-4 bloku prebieha už vyše 10 rokov. Do polovice apríla môžu všetky dotknuté strany ešte podať pripomienky. Úrad by mal potom vydať povolenie na spustenie. "V najlepšom prípade na začiatku leta budeme môcť zavážať palivo do 3 bloku v najhoršom koncom roka 2020," informoval Branislav Strýček. "Očakávam, že ako sa budeme blížiť k zavezeniu jadrového paliva, tento tlak bude naďalej rásť a aj rôzne pochybnosti," dodal. 

TV JOJ sa dostala aj na prísne strážené miesto, na ktoré sa len tak hocikto nedostane. Reportérka TV JOJ Diana Pavlisová ukázala aj reaktor, do ktorého sa bude navážať palivo. Dostali sme sa aj do strojovne. Práve tam prichádza para, ktorá roztáča turbíny už funkčných blokov prvého a druhého, na ich konci je generátor a ten vyrába elektrinu.

Každá zo 4 funkčných turbín má svoje oficiálne meno. Za všetkým sú stavbári, ktorí na nich pracovali. Traduje sa, že pri výbere mien sa inšpirovali láskou k ženám, s ktorými sa tu stretli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy